Londýnská City pociťuje negativa silné libry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zdroj CC BY 2.0 artist in doing nothing's photostream, Flickr.

Evropskou finanční metropoli trápí opačný problém než Česko. Silná libra připraví britské investory o miliardy liber. Navíc rostou obavy, že silná měna oslabí konkurenceschopnost Londýna a akcionářům rozmělní zisky.

Dvaadvacet firem ze stovky nejvýznamnější titulů na londýnské burze sdružených v indexu FTSE 100 vede účetnictví v dolarech, což znamená nižší dividendy vyplacené v librách ostrovním investorům. Čerstvé statistiky společnosti Capita Asset Services (CAS) ukazují, že libroví investoři přijdou letos na dividendách o 3,5 miliardy liber (téměř 110 miliard korun). Může za to nejsilnější libra za posledních pět let, jejíž hodnota se pohybuje kolem 1,68 dolaru. Ještě na konci loňského léta to bylo 1,5 dolaru.

Britská libra za poslední rok posílila o 12 procent díky hospodářskému růstu a optimističtějšímu výhledu ostrovní ekonomiky. CAS také upozorňuje, že dvě pětiny dividend titulů z londýnské burzy jsou vypláceny v dolarech. Dopad silné libry je tak větší, než se na první pohled zdálo. Mezi firmy, které vedou účetnictví v dolarech, patří například kolosy jako HSBC, Standard Chartered, AstraZeneca, BP či Royal Dutch Shell.

Kurz libry k dolaruKurz libry k dolaruKurz libry k dolaru | bruner@mf.cz

Loni firmy z londýnské burzy vyplatily akcionářům na dividendách 14,3 miliardy liber. To je meziroční růst jen o 3,3 procenta. Za slabým růstem stojí krize těžařského a olejářského byznysu. Firmy z tohoto sektoru loni vyplatily investorům o 400 milionů liber méně než v roce 2012.

Že firmy se silnou měnou bojují, dokládá i fakt rostoucího počtu takzvaných profit warnings, tedy včasných varování firem, že jejich hospodářské výsledky budou horší, než se očekává. V prvním čtvrtletí taková varování vydalo 14 firem ze stovky největších. To je podle společnosti EY více než během finanční krize.