Má pětiseteurovka smysl nejen pro zločince? ECB si už není tak jistá

Zločinec s bankovkou v hodnotě 500 eur

Zločinec s bankovkou v hodnotě 500 eur Zdroj: profimedia.cz

Jen málo Evropanů běžně nosí v peněžence pětiseteurové bankovky, přestože jich je v oběhu téměř 600 milionů. Odborníci tvrdí, že eurobankovky s nejvyšší nominální hodnotou využívá hlavně podsvětí, a doporučují proto jejich zrušení.

Evropská centrální banka (ECB) se na základě jejich výhrad nyní nad budoucností „pětistovky“ eur zvolna začíná zamýšlet. „Rozhodně to stojí za diskusi,“ řekl viceprezident ECB Vitor Constancio na zasedání hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu v Bruselu, informoval server Deutsche Welle.

Ohledně významu cenné bankovky Constancio poznamenal: „Je to něco, co lidé obvykle vůbec nepoužívají, takže to platební systém rozhodně nijak zásadně nepotřebuje.“ Dosud přitom ECB uváděla, že se otázkou zrušení jen zřídkakdy využívané bankovky vůbec nezabývá.

Zejména v uplynulých týdnech zněly hlasy volající po zrušení fialového platidla stále hlasitěji. Jeho kritikům vadí hlavně to, že přináší užitek hlavně podsvětí a daňovým podvodníkům – při použití při pochybných hotovostních platbách za sebou nenechává žádnou datovou stopu.

ECB uvádí, že v současnosti je bankovek s nejvyšší nominální hodnotou eura v oběhu bezmála 600 milionů v celkovém objemu přes 290 miliard eur. Tato suma odpovídá přibližně třetině souhrnné hodnoty všech eur v oběhu. Statisticky vyčísleno – na jednoho obyvatele eurozóny v průměru připadá jedna a třičtvrtě pětiseteurové bankovky.