Martin Novotný: Zlatá jízda nekončí

Zlato, ilustrační foto

Zlato, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Několik let trvající sestupný trend na zlatě se zastavil těsně nad hranicí tisíc dolarů za troyskou unci, přičemž trojciferná cena zlata byla na trhu k vidění naposledy v září roku 2009. Ještě na přelomu roku by si málokdo pomyslel, že za necelých pět měsíců bude cena drahého kovu o téměř 30 procent výše.

Pod tento snový vstup do nového roku (nejlepší za 30 let) se podepsali jak spekulanti, tak zvýšená poptávka po fyzické komoditě zejména ze strany asijských ekonomik. Zlatu pomohl také opatrný postoj Fedu. Máme za sebou téměř půlku roku a žádného zvýšení sazeb za oceánem jsme se nedočkali. První a dosud poslední úrokový hike proběhl v prosinci. Mnohem více při zemi se drží britská monetární autorita, která na sazby ještě nesáhla a svůj výhled ještě zhoršila.

Stále nízké sazby, které Fed a BoE drží z důvodu nepřesvědčivých makrodat, zlatu svědčí. Do hry vstupuje také americký dolar, jehož hodnota se zlatem tradičně ukázkově diverguje. Zlatu se jednoduše podařilo dostat ze sevření a prolomit klesající trend. Jestli se dočkáme dlouhodobějšího oživení, je však otázka. Do ceny drahého kovu umí promluvit geopolitika. Evropa je stále v kleštích nulové inflace a migrační krize, do skládačky přidejme listopadové volby v USA a nepřehlednou situaci na Blízkém východě. Ve vzduchu se vznáší také červnové referendum ve Velké Británii, hlasování o brexitu tak může být první velkou ranou, kterou zlato letos inkasuje.

Autor je specialistou Patria Forexu