Měď je vhodnou dlouhodobou investicí

měď

měď Zdroj: profimedia.cz

Měd se v minulém století stala strategickou surovinou, její využití začalo růst geometrickou řadou. Díky výborné elektrické vodivosti s poměrně nízkým odporem nachází hlavní využití pro rozvodové a komunikační sítě. Výroba a distribuce elektřiny dodnes pohltí zhruba čtvrtinu celkové spotřeby mědi. Její uplatnění však roste i v dalších odvětvích.

Je součástí téměř každého elektrického a komunikačního přístroje, jelikož se její vodivost využívá nejen u kabelů, ale i u mikroprocesorů. Rok od roku roste spotřeba mědi díky rozmachu elektroniky také v automobilovém průmyslu. Na jedno auto se v průměru spotřebuje 22,5 kilogramu mědi, u elektromobilů dvakrát tolik.

Rostoucí spotřeba

Díky rozšiřujícímu se uplatnění mědi roste její spotřeba na jednoho obyvatele. V roce 1950 bylo ve světě spotřebováno 2,7 milionu tun mědi, tedy zhruba 1,1 kilogramu na obyvatele. V roce 2011 poprvé v historii překročila světová spotřeba rafinované mědi 20 milionů tun (z toho 36 procent Čína). Ještě musíme přičíst dalších pět milionů tun mědi, které jsou z recyklace přímo taveny v polotovary (dráty a odlitky). Celková spotřeba je tedy zhruba 25 milionů tun, na jednoho obyvatele planety tak dnes připadá roční spotřeba zhruba 3,6 kilogramu.

Největší veřejně obchodované akcie z odvětví těžby mědiNejvětší veřejně obchodované akcie z odvětví těžby mědi | Pramen FINEZ Investment Management, Reuters

Produkce a obchod

Hlavním producentem a exportérem mědi je Chile, kde se ročně vytěží 5,5 milionu tun mědi (zhruba třetina světové těžby). Dalšími významnými exportéry jsou Peru, Indonésie, Austrálie a Kanada. Roste také produkce z takzvaných frontier markets v čele se Zambií, Kazachstánem a Mongolskem. Většina mědi proudí do Asie (Čína, Indie, Japonsko a Korea).

Cena dnes a v budoucnu

Přestože těžba mědi v loňském roce mírně poklesla a spotřeba stoupla, cena mědi v roce 2011 poklesla z 9600 dolarů za tunu na 7600 ke konci prosince. Od začátku roku cena mědi opět roste. Dnes se obchoduje kolem 8500 dolarů za tunu. Produkce by však dle odhadů Barclays Capital měla v tomto roce růst o tři procenta, zatímco u spotřeby očekává komoditní expert Walter de Wet ze Standard Bank růst pouze o 1,2 procenta. Nedojde-li tedy k nějakým zásadním výpadkům v těžbě (například stávka v chilských dolech a podobně), měla by se v roce 2012 cena mědi stabilizovat kolem osmi tisíc dolarů za tunu.

Z dlouhodobého pohledu bude měď stále strategickou surovinou, její spotřeba by měla nadále růst. Dle odhadů OSN by do roku 2030 měl stoupnout počet obyvatel Země o 1,5 miliardy. Díky rozmachu využití mědi by její roční spotřeba měla do roku 2030 stoupnout na 37 milionů tun (podle odhadů organizace The United States Geological Survey).

Investice na delší čas

Bude těžba a recyklace držet krok se spotřebou? Střednědobě pravděpodobně ano. Vysoké ceny suroviny v uplynulých pěti letech vedly těžební společnosti k investicím do nových nalezišť. Během tohoto roku by měly být do provozu uvedeny nové doly (Zambie, Chile, Peru) a rozšířeny stávající s celkovým nárůstem roční kapacity téměř půl milionu tun. V letech 2013 a 2014 by měly být zprovozněny další nové těžební kapacity. V následujících třech letech se tedy neočekává deficit této komodity ani růst její ceny. Přesto skýtá měď, respektive její producenti, zajímavou investiční příležitost. Při dnešních cenách mědi má většina těžebních společností vysokou ziskovou marži, zpravidla přes 20 procent. Vyšší objem těžby se velmi rychle projevuje v ziscích firmy. Dlouhodobý růst spotřeby mědi povede jistě k dlouhodobému růstu těžby, což samo o sobě bude znamenat rostoucí zisky těžebních společností.

Jako velmi zajímavá investice se například jeví akcie polské těžební společnosti KGHM Polska Miedz, která těží kromě mědi také stříbro, kde je dlouhodobá perspektiva velmi podobná. Akcie této společnosti se obchodují za méně než čtyřnásobek ročních zisků firmy. KGHM Polska Miedz navíc každoročně vyplácí velkou část zisků svým akcionářům na dividendách. V loňském roce byla vyplacena dividenda 14,9 zlotého na akcii, tedy desetiprocentní dividendový výnos v porovnání s aktuálním kurzem akcie.

Bezpečnější investicí jsou velké těžební firmy jako BHP Billiton nebo Rio Tinto, ty mají široce diverzifikované portfolio surovin. Z firem, u nichž hraje těžba a zpracování mědi zásadní roli, lze zmínit britské společnosti Xstrata a Antofagasta, kanadskou společnost Teck Resources nebo americké firmy Southern Copper a FreeportMcMoRan Copper & Gold.
Všechny jsou velmi aktivní v průzkumu nových nalezišť a z dlouhodobého pohledu nabízí potenciál zajímavých výnosů. Ovšem je třeba počítat se značnými krátkodobými výkyvy cen. Jak ukazuje historie, akcie těžebních společností jsou velmi senzitivní na vývoj na komoditních trzích, a patří tudíž mezi nejvíce volatilní akcie.

Autor je ředitelem společnosti FINEZ Investment Management