Měny rozvíjejících se ekonomik se hroutí

Brazílie

Brazílie

Výprodej měn rozvíjejících se ekonomik na počátku týdny nabral na tempu. Politická krize v několika z nich zesílila již existující obavu, že tyto ekonomiky budou trpět zpomalujícím růstem Číny a chystaným růstem úrokových sazeb ve Spojených státech.

„Ačkoli se až donedávna akciím, dluhopisům a měnám rozvíjejících se zemí dařilo dobře, o jejich ekonomikách se to již delší dobu říci nedá,“ uvedl pro Bloomberg Koon Čou, ekonom společnosti JP Morgan.

Brazilský real spadl vůči dolaru nejníže od roku 2008. Tam ho poslal předvolební průzkum, který naznačuje, že prezidentka Dilma Rousseffová, jejíž intervenční levicová politika rozlítila investory a zadrhla brazilský ekonomický zázrak, získává před blížícími se prezidentskými volbami náskok na své konkurenty. Volby se konají již tuto neděli.

Kurz brazilského realu k dolaruKurz brazilského realu k dolaruKurz brazilského realu k dolaru | bruner@mf.cz

Ruský rubl letos ztratil 20 procent. Včera dokonce dočasně překročil hranici, která je pro tamní centrální banku signálem k intervenci na obranu měny.

Posilování dolaru, které trvá již bezmála čtvrt roku, srazilo také měny dalších ekonomik, které se řadí mezi rozvíjející se. Indonéská centrální banka včera vydala prohlášení, že vstoupila na měnový trh, aby brzdila ostrý pád indonéské rupie. Také česká koruna prohlubuje ztráty vůči americkému dolaru, který se již prodává za více než 21,9 koruny.

Vůbec nejztrátovějšími měnami v posledním týdnu jsou mexické peso a jihokorejský won. Také jihoafrický rand a turecká lira se vůči dolaru dostaly nejníže od začátku roku.

Podle indexu JP Morgan EMCI v průměru spadly měny rozvíjejících se ekonomik nejníže za sedm let. Naději těmto ekonomikám ale dává stratég banky UBS Manik Narain, který si myslí, že utahující se měnová politika americké centrální banky bude vyvážena velmi rozvolněnou politikou Evropské centrální banky.