Milník dvou tisíc bodů akciového indexu byl pokořen bez oslav

Akciový index S&P 500

Akciový index S&P 500 Zdroj: Reuters

Americký akciový index S&P 500 tento týden překročil hranici dvou tisíc bodů. Velké oslavy se ale nekonaly. Když v roce 1998 index pokořil poprvé hranici tisíce bodů, byla to větší sláva.

„Nikdo sice neotvíral šampaňské, ale cítili jsme se tak,“ svěřil se v rozhovoru pro deník Financial Times Kenny Polcari, který byl před šestnácti lety makléřem přímo na parketu newyorské burzy. „Tehdy byla v ekonomice energie, která dnes chybí,“ popisuje Polcari situaci před splasknutím internetové bubliny.

Tento kontrast pokoření dvou milníků během šestnácti let ukazuje na vypjatou atmosféru mezi investory. Žádný z nich sice nechce promarnit potenciální růst, prostoru pro něj ale příliš není.

„Dosud na trhu bublinu nevidíme, ale můžeme se k ní dostat. Zatím ale chybí euforie, informování o finančních trzích v bazálních médiích, která o nich běžně neinformují,“ myslí si Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR.

Konec levných peněz

Investoři se probudili po červencovém oslabení akcií. Zmíněný S&P 500 od začátku srpna posílil o 8,5 procenta. V USA se blíží konec levných peněz. V říjnu centrální banka naposledy odkoupí dluhopisy, aby do oběhu poslala více dolarů.

Právě konec rozvolněných monetárních politik centrálních bank investoři chápou jako bod zlomu, po němž přijdou významné korekce na finančních trzích. „Centrální banky svůj orchestr již pomalu balí, zatím ale hudba stále hraje,“ říká Šimčák.

Ve Spojených státech dojde k růstu úrokových sazeb nejdříve za rok a Evropská centrální banka naopak řeší, jak finančním trhům pomoci ještě více. Index volatility, který měří neklid na finančních trzích, je na několikaletých minimech. To ale podle mnohých může být jen klid před bouří.