Na burzu v USA míří britský start-up Vaccitech. Podílel se na vakcíně od AstraZeneky

Britský biotechnologický start-up Vaccitech se výrazně podílel na vývoji vakcíny proti koronaviru od společnosti AstraZeneca.

Britský biotechnologický start-up Vaccitech se výrazně podílel na vývoji vakcíny proti koronaviru od společnosti AstraZeneca. Zdroj: Reuters

Vakcína od AstraZeneky stále budí kontroverze. Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky může mít závažné vedlejší účinky. Její přínos v boji proti pandemii však stále převažuje nad riziky.
Akciová burza v New Yorku. Vaccitech jí dal přednost před tou v Londýně.
3
Fotogalerie

Britský biotechnologický start-up Vaccitech chystá primární úpis akcií na burze ve Spojených státech. Rychle se rozvíjející firma, která spolupracovala na vývoji vakcíny proti koronaviru od společnosti AstraZeneca, by mohla poprvé nabídnout své cenné papíry americkým investorům již během dubna. Zprávu přinesl s odvoláním na své zdroje britský deník Financial Times. Samotná firma se k připravovanému prodeji akcií v USA nevyjádřila. IPO podniku mohou také ovlivnit současné problémy AstraZeneky.  

Celková hodnota emise se odhaduje na 450 milionů dolarů, přibližně 9,8 miliardy korun. „Vaccitech chce využít hladu investorů po vědeckých inovacích, které zvýraznila koronavirová pandemie,“ píše Financial Times. List také připomíná, že už loňský rok byl bohatý na IPO biotechnologických firem a dařilo se vůbec všem mladým výrobcům vakcín proti nemoci COVID-19. 

Akcie americké Moderny loni vzrostly téměř o 300 procent, německý BioNTech za rok 2020 zpevnil o více než 120 procent. Letos by daný trend měl určitě pokračovat. „Tento rok přinese zajímavé investiční příležitosti v celém zdravotnickém sektoru, nejen v rámci odvětví farmacie,“ souhlasí soukromý investiční poradce Tomáš Geissler. 

Společnost Vaccitech vznikla v roce 2016 v anglickém Oxfordu a vlastní klíčovou biotechnologii, použitou při výrobě preparátu od AstraZeneky. V čele start-upu stojí profesorka Oxfordské univerzity Sarah Gilbertová. Ta současně vedla výzkumný tým, jenž očkovací látku proti koronaviru vynalezl. Vaccitech má rovněž nárok na procentuální podíl ze zisku na prodeji vakcín AstraZeneca. Jeho výše nebyla zveřejněna.  

Právě nynější kontroverze kolem vakcíny od AstraZeneky by nicméně mohly zájem o IPO Vaccitechu utlumit. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve středu dospěla k závěru, že zmiňovaný preparát může mít závažné vedlejší účinky. U několika osob očkovaných AstraZenekou se v uplynulých týdnech objevily krevní sraženiny, jež zavinily úmrtí či zdravotní obtíže desítek pacientů. 

EMA sice souvislost těchto případů s vakcínou dříve vyloučila, tento týden ovšem svůj verdikt přehodnotila. Orgán však zároveň zdůraznil, že látka je jinak velmi efektivní a její přínos v boji proti nemoci COVID-19 stále převyšuje možná rizika. O jejím dalším používání si mají rozhodnout státy Evropské unie samy. 

„Mezi téměř 200 miliony lidí po celém světě, kteří dostali naši vakcínu, je počet hlášených příhod velmi nízký,“ ohradila se ve čtvrtek proti kritice i samotná AstraZeneca. „Ani jedna z lékových agentur nezjistila žádné rizikové faktory, například věk nebo pohlaví, ani jednoznačnou příčinu těchto extrémně vzácných příhod,“ dodávají zástupci společnosti. Některé země přesto již stihly oznámit různá omezení a věkové limity pro užití očkovací látky. V reakci na negativní publicitu také tento týden výrazně klesl kurz britské libry. 

Na druhé straně na hodnotu akcií AstraZeneky vyjádření šéfů EMA zatím dopad nemělo. Cenné papíry farmaceutické firmy během čtvrtečního dopoledne vyrostly o více než dvě procenta na zhruba 72,5 libry. Vaccitech navíc samostatně vyvíjí vlastní vakcínu proti koronaviru. Ta by mohla být podle odborníků v budoucnu používána k navýšení imunity pacientů v kombinaci s očkovací látkou od AstraZeneky. 

Britský start-up též vyvíjí další nadějné přípravky vůči infekčním onemocněním typu MERS, a dokonce i léky na rakovinu. To vše by naopak mohlo apetit některých odvážnějších investorů povzbudit. 

Vstup Vaccitechu na americkou burzu je každopádně už teď pokládán za nepříjemnou ztrátu pro akciový trh ve Velké Británii, neboť Londýn by se v období po brexitu rád stal světovým centrem pro investice do vědeckých titulů. Své akcie zde poprvé v letošním roce nabídne například britský výzkumný start-up Oxford Nanopore Technologies.