Digitální prodej ojetých vozů se rozrůstá. Cazoo poprvé nabídne své akcie na americké burze

Britský on-line prodejce ojetých aut Cazoo letos poprvé nabídne k prodeji své akcie na burze ve Spojených státech.

Britský on-line prodejce ojetých aut Cazoo letos poprvé nabídne k prodeji své akcie na burze ve Spojených státech. Zdroj: Bloomberg

Trh s ojetými auty byl až dosud moderními technologiemi poměrně nedotčený. To se firmy jako je Cazoo snaží změnit.
Cazoo zvažovala i vstup na burzu v Londýně. Nakonec dala přednost americké Wall Street.
3
Fotogalerie

Britský start-up Cazoo, který je často označován za „Amazon na trhu s ojetými auty“, v pondělí zahájil proces vstupu na burzu v New Yorku. Očekává se, že podnik zde bude ohodnocen na 8,1 miliardy dolarů čili asi 180,4 miliardy korun. IPO Cazoo má proběhnout v letošním třetím čtvrtletí. Společnost, která vznikla teprve v roce 2018, se chce stát globálním hráčem v jednom z posledních sektorů, který byl až dosud převážně nedotčen světem e-commerce, píše deník Financial Times.

Cazoo je rychle se rozvíjející digitální platforma, která umožňuje on-line nákupy ojetých automobilů. Funguje tak, že zákazník si na internetu vybere vhodný vůz a firma ho za něj zkontroluje, odkoupí, vyřídí všechny formality a doručí na určené místo a to vše za pouhých 72 hodin. V loňském roce, který fyzickému prodeji aut příliš nepřál, utržila rekordních 162 milionů liber, téměř pět miliard korun. Letos očekává, že by její tržby mohly vyskočit až na jednu miliardu liber. 

Tomu by mělo pomoci i chystané navýšení kapitálu firmy primárním úpisem akcií ve Spojených státech. Zakladatel Cazoo Alex Chesterman, který mimo jiné stojí také za úspěšnou realitní platformou Zoopla, spojí při vstupu na newyorskou burzu své síly s prázdnou společností Ajax I známého amerického miliardáře a investora Daniela Ocha. 

Och se stane členem představenstva Cazoo a Chesterman si ponechá funkci jejího výkonného ředitele. Firma naopak v minulosti odmítla sloučení s e-commerce společnostmi Vroom či Auto1. Jako finanční poradci se na chystané IPO podílejí též banky Goldman Sachs, Credit Suisse a JP Morgan.  

„Zvažovali jsme všechny možnosti včetně prodeje akcií ve Velké Británii. Spojené království je skvělým místem pro vybudování byznysu, nicméně vstup na burzu je zde pro start-upy složitější,“ uvedl Chesterman pro Financial Times. „Společnosti, jako je ta naše, jsou lépe chápány americkými investory,“ dodal. 

Investiční Ajax I byl založen Danielem Ochem pouze za účelem společného IPO s Cazoo. Projekt finančně podpořil třeba i spoluzakladatel Instagramu Kevin Systrom nebo americký podnikatel Jim McKelvey, který stál za vznikem fintech společnosti Square. 

Cazoo se každopádně upsáním akcií v USA vydává jinou cestou než jiné mladé britské technologické firmy jako třeba rozvozce jídla Deliveroo, který tento týden vstupuje na burzu v Londýně. Chesterman přesto věří, že klíčovým trhem pro jeho podnik zůstane Evropa. Prodej aut on-line je zde podle něj jednodušší než ve Spojených státech kvůli snazší logistice a větší hustotě obyvatel.  

„Investujeme do růstu, stanovili jsme si velmi jasnou cestu k ziskovosti,“ věří Chesterman. Prodej ojetých automobilů byl až dosud tradičním off-line sektorem, což se podniky, jako je Cazoo, snaží změnit. Firma aktuálně působí v Británii, Francii, Německu a v Portugalsku a dohromady zaměstnává přes 1800 lidí. V budoucnu plánuje proniknout na další trhy, její sídlo má však i po prodeji akcií zůstat v Londýně.   

Ke konkurentům Cazoo patří třeba americká Carvana, která byla uvedena na newyorskou burzu na jaře roku 2017. V současné době má tržní hodnotu 45 miliard dolarů.