Na politickou krizi v Turecku doplácí lira, spadla na rekordní minimum

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Turecká lira se kvůli politické nejistotě v zemi propadla na rekordní minimum. Kurz turecké měny letos ztratil už asi 18 procent, centrální banka ale ani dnes proti jeho poklesu nezasáhla. Turecké vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) se po červnových volbách nepodařilo získat partnera do koalice a rýsují se předčasné parlamentní volby.

Kurz měny klesl až na 2,8850 liry za dolar z předešlé úrovně 2,8675 liry. Trh tím reagoval na rozhodnutí centrální banky ponechat úrokové sazby beze změny s odvoláním na snížené inflační tlaky.

Prezident Recep Tayyip Erdogan před volbami vyvíjel na centrální banku tlak, aby snížila úroky, a podpořila tím oslabující ekonomiku, která letos roste výrazně pomaleji, než vláda plánovala. Turecko ale nyní potřebuje naopak přísnější měnovou politiku kvůli boji s inflací, řekli ekonomové agentuře Reuters.

Ministr hospodářství Nihat Zeybekçi dnes uvedl, že volání po vyšších úrokových sazbách Turecku nijak neprospívá. Poslední vlna poklesu liry je podle něj „zcela spekulativní“.

Analytici předpokládají, že lira zůstane pod tlakem, protože politické napětí se v dohledné době zřejmě nezmírní. Turecký premiér Ahmet Davutoglu se dnes večer podle zdrojů z AKP vzdá pověření k sestavení koaliční vlády po červnových volbách a mandát odevzdá prezidentovi.

Ten může vypsat předčasné volby, do nichž by vládl dočasný kabinet složený ze všech parlamentních stran, může ale také sestavením vlády pověřit i šéfa druhé nejúspěšnější strany.

Erdoganova strana AKP vládne v Turecku od roku 2002. Za tu dobu si vydobyla uznání za dobrou ekonomickou politiku, v červnu ale ztratila nadpoloviční většinu v parlamentu.

Názory odjinud: Turecko zvolilo naději a nejistotu