Na „špinavou ropu“ z Kanady se připravily dvě ze tří rafinerií v Evropě

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Zatímco americký prezident Barack Obama kvůli kanadské těžbě z ropných písků zablokoval stavbu ropovodu Keystone, Evropa se „špinavou ropou“ nemá problém, 71 z 95 rafinerií v Evropském hospodářském prostoru (EU + Švýcarsko a Norsko) má už připravené technologie pro její zpracování. Vyplývá to z průzkumu společnosti MathPro. V Česku si s tímto typem ropy poradí Česká rafinérská v Kralupech a Litvínově.

Tato čísla vyvolávají obavy ekologických organizací, protože zpracování je mnohem ekologicky náročnější než v případě tradiční ropy. „Před jednáním o světovém klimatu v Paříži je jasné, že Evropská unie nedělá nic pro to, aby zastavila dovoz paliv, která těžce poškozují životní prostředí,“ řekla serveru EurActiv Laura Buffetová z neziskové organizace Transport & Environment. Podle jejich kalkulací může mít neomezený dovoz paliv z ropných písků do Evropy stejný vliv jako provoz šesti milionů aut.

Původně chtěla Evropská komise palivům pocházejícím z ropných písků přisoudit vysokou emisní hodnotu, což by zdražilo jejich používání a zhoršilo jejich postavení na evropském trhu. Nakonec je ale Evropská unie zařadila do stejné kategorie jako tradiční paliva, údajně pod tlakem Kanady při vyjednávání smlouvy o volném obchodu. První dodávka paliva s tímto původem do Evropy dorazila poprvé loni.

Trojnásobek emisí

Při zpracování ropy z ropných písků se do atmosféry uvolňuje třikrát až čtyřikrát více emisí než je tomu v případě tradiční ropy. Navíc je dražší, spotřebuje se více vody a energie, ziskovost v současnosti omezují nízké ceny černého zlata.

Podle analýzy společnosti Carbon Tracker se investice do těžby Kanadě vrátí dokonce až při ceně 150 dolarů za barel. Náklady na těžbu se ovšem postupně snižují se zaváděním nových technologií.

Vývoj cen americké lehké ropy

Odhadované rezervy v ropných píscích dosahují skoro dvojnásobku předpokládaných zásob konvenční ropy. 70 procent světových rezerv v ropných píscích se nachází v Kanadě, významné zásoby jsou také ve Venezuele.