Nejvýkonnější burza světa letos posílila o 300 procent. Sídlí v Caracasu

Burza v Caracasu

Burza v Caracasu Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Suverénní jedničkou mezi světovými burzami je po sedmi měsících letošního roku parket ve venezuelském Caracasu. Místní akciový index přidal od počátku roku už 301 procent, a hodnota tamní burzy se tak více než zečtyřnásobila. Investorským ideálům však zůstává venezuelsá burza na hony vzdálena.

I pokud by se zahraničním investorům už podařilo získat místní měnu, bolívary, o několik týdnů později by je zpátky do dolarů směňoval jen obtížně. Kurz měny totiž slábne den co den, stejně tak ceny v zemi rostou raketovým tempem.

Roční vysvědčení venezuelské burze znělo na konci června takřka jako z jiné planety, akciový index „posílil“ o 614 procent, z každého bolívaru tak získali povětšinou místní drobní investoři sedminásobek.

„Řada lidí využívá akciový trh jako zajišťovací nástroj proti propadu měny, akcie prakticky slouží jako uchovatel hodnoty,“ říká analytik investiční společnosti BBO Financial Services, Miguel Octavio, který se specializuje na venezuelskou burzovní praxi. „Je to prostě lepší než držet samotnou měnu, která neustále slábne,“ dodává analytik.

Průměrný bankovní úrok z vkladů se ve Venezuele podle něho pohybuje kolem 12 procent, inflace v zemi očekávaná experty pro letošní rok se však blíží stovce procent, peníze uložené u bank by tak podstatně ztratily na hodnotě.

Těžce zkoušen je bolívar i na devizových trzích, venezuelská měna ztratila v pouličních směnárnách vůči dolaru letos už kolem sedmdesáti procent. Podle oficiálního kurzu, který je spíše odrazem politických než ekonomických faktorů, je směnná hodnota dolaru vůči bolívaru podstatně nižší a především stabilní.

Právě skutečný kurz bolívaru oproti americkému dolaru je podle expertů předobrazem pro růst burzy, americká měna i místní akcie posilují přibližně stejným tempem. „Zatímco ale nakupovat dolary je na ulici zakázané, investovat do akcií je povoleno,“ dodává Octavio.

Vývoj venezuelské míry inflace:Graphical visualization of Ve Inflation Rate