Německé firmy z indexu DAX si udržely téměř rekordní zisky

Obchodování na burze ve Frankfurtu

Obchodování na burze ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Největší veřejně obchodované německé podniky ukazují svou sílu a schopnost čelit nepříznivému makroekonomickému prostředí. Přestože Evropou cloumala vysoká inflace, energetická krize, růst úrokových sazeb či obavy z ekonomických dopadů války na Ukrajině, vyšly z loňského roku se ctí.

Souhrnný čistý zisk čtyřiceti společností, které jsou součástí indexu DAX frankfurtské burzy, dosáhl 120 miliard eur, zhruba 2,85 bilionu korun. Vyplývá to z předběžných propočtů německého deníku Handelsblatt. Nenaplnily se tak obavy z výraznějšího propadu zisků, které část loňského roku panovaly mezi analytiky. „Reporty firem jsou lepší, než se čekalo,“ řekl listu analytik finančního domu Commerzbank Andreas Hürkamp.

Loňský výsledek je druhým nejlepším v historii po roce 2021. V něm dosáhl celkový zisk firem z indexu DAX 129 miliard eur.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Svůj zisk po zdanění meziročně zvýšilo 24 ze 40 firem DAX. Vůbec nejvyššího zisku dosáhly automobilky BMW (16 miliard eur), Volkswagen (15,9 miliardy) a Mercedes-Benz (13,3 miliardy). Následují finanční skupina Allianz (sedm miliard) a telekomunikační společnost Deutsche Telekom (6,6 miliardy). Naopak chemický koncern BASF utrpěl ztrátu 1,4 miliardy eur kvůli odchodu z Ruska.

Letošní čísla mohou být ještě lepší, překonán by dokonce mohl být rekord z roku 2021. Důvodů je hned několik – mimo jiné klesly ceny energií, a tedy i tlak na náklady, inflace je patrně za vrcholem a německý byznys může podpořit otevření čínské ekonomiky po protipandemických opatřeních. Čína je pro německé podniky velmi důležitým trhem.

Například průmyslový koncern Siemens v předchozích dnech vylepšil svůj výhled hospodaření na celý rok. Generální ředitel Roland Busch dokonce mluvil o nejvydařenějším startu do nového finančního roku v historii firmy. 

Před ztrátou naopak varoval management výrobce sportovního vybavení a oblečení Adidas. Firma doplácí na říjnové ukončení spolupráce s americkým rapperem Kanye Westem podnícené jeho antisemitskými výroky. Tenisky značky Yeezy, které díky kontraktu s Kanye Westem společnost Adidas vyráběla a prodávala, byly velmi populární a dokázaly generovat nadprůměrné marže.

Investiční společnost Deka očekává, že firmy z indexu DAX akcionářům ze zisků za loňský rok vyplatí  na dividendách 54,9 miliardy eur, meziročně o 3,6 miliardy více. V odhadu nejsou započítány speciální dividendy, zejména ta, kterou Volkswagen vyplatil na začátku roku díky úspěšné primární veřejné nabídce akcií své dceřiné automobilky Porsche.         

 

Co si z toho vzít jako investor?

Stejně jako akciové trhy jinde v Evropě má za sebou i německý DAX silný vstup do nového roku a je zpět na úrovních, kde se nacházel před ruskou invazí na Ukrajinu. Od začátku ledna jeho hodnota vzrostla  přibližně o deset procent a už je na dohled maximům z podzimu 2021. Od konce loňského září burzovní ukazatel posílil dokonce o zhruba 30 procent.

Investoři vyčkávající na zajímavou krátkodobou investiční příležitost ke zhodnocení peněz tak, zdá se, prováhali ten správný moment. Pro investory s dlouhodobým investičním horizontem byl nejvhodnější moment k nákupu německých akcií či fondů, které mají Německo v portfoliu, rovněž na podzim. Další správná chvíle ale může být právě teď. Nelze však vyloučit, že po jízdě nahoru z posledních měsíců může v dohledné době přijít korekce.

Pro větší diverzifikaci se jako zajímavá alternativa jeví investice do některého z burzovně obchodovaných fondů (ETF), které kopírují celoevropské indexy. I v nich jsou zahrnuty německé společnosti. Nabízejí se například fondy na blue chip index Euro Stoxx 50 či širší ukazatel Stoxx Europe 600.