Nováček Cetin se nečekaně stal trojkou pražské burzy

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Firma Cetin vznikla rozdělením operátora O2 a její akcie se původně vůbec neměly dostat na pražskou burzu. Po necelém týdnu obchodování se však staly po ČEZ a Komerční bance třetím nejaktivnějším titulem na domácím parketu. Jen během čtvrtka se zobchodovaly akcie Cetinu za bezmála 50 milionů korun, což odpovídá takřka desetině celkového objemu obchodů na pražské burze.

Titul navíc po pondělním propadu roste. Investor, který nakoupil akcie staré O2, přečkal rozdělení firmy a svou investici dodnes neprodal, tak momentálně inkasuje takřka čtvrtinový zisk.

Každý z investorů, který mohl ještě minulou středu koupit akcie O2 zhruba po 177 korunách, získal během rozdělení firmy po jedné akcii nové O2 a stejným dílem i akcie Cetinu. Obě akcie mají nyní dohromady hodnotu kolem 216 korun. Dlouhodobí investoři na O2 nicméně zřejmě svůj ideální okamžik pro prodej promeškali.

Akcie O2 a CetinuAkcie O2 a Cetinu | Profimedia.cz, E15

„Na kolik si akcionáři budou moci celkově přijít, se dozvíme nejspíše v polovině června. Stále zůstáváme u názoru, že nejvyšší cenu mohli od PPF akcionáři O2 získat při prvotním odkupu z června 2014,“ uvádí Jiří Zendulka z BHS. Tehdy PPF nabízelo menšinovým podílníkům výkup akcie za dnes už takřka nepředstavitelných 295 korun za kus.

Akcie nástupnického Cetinu se mezitím začaly obchodovat i na mimoburzovním RM-Systému, o veřejné obchodovatelnosti Cetinu přitom v posledních týdnech visel otazník.

Vývoj akcií Cetinu na pražské burze:

„Nejistota ohledně možnosti prodeje akcií Cetinu přes burzu vedla v týdnech před rozdělením O2 k prodejním tlakům ze strany podílových fondů, z nichž někteří podle prospektu nemohou v portfoliu držet veřejně neobchodovatelné akcie. Tato technická záležitost byla vyřešena a akcie O2 se vrací blíže své fundamentální hodnotě,“ uvádí analytik Martin Pavlík z Consequ.