O výši zadlužení rozhodne kurs zlotého

Polskou měnu čekají perné týdny. Na konci roku se bude přepočítávat státní zadlužení. Konečná hodnota téměř třetiny dluhu bude záviset na aktuálních kurzech zahraničních měn.

V posledních dnech se kurz ve Varšavě pohyboval kolem 4,5 zlotého za euro. Pro ministra financí Jacka Rostowskeho je už toto důvod k znepokojení, protože téměř třicet procent polského státního dluhu tvoří úvěry v zahraničních měnách.

Další oslabení polského platidla do konce roku, byť jen o pět procent, by pro zemi mělo zničující následky. V polské ústavě je totiž zakotvena dluhová brzda. Ústava vládě zakazuje zatížit stát kumulovaným dluhem větším než tři pětiny hrubého domácího produktu. Aby tomu vláda předešla, musí začít přijímat tvrdá opatření už při zadlužení dosahujícím 55procentního podílu HDP. A právě této kritické hodnoty může letos podle polských médií zadlužení dosáhnout.

„Už při kurzu 4,69 zlotých za euro dosáhne státní zadlužení 55,002 procenta HDP,“ vypočítal v rozhovoru s listem Dziennik Gazeta Prawna ekonom Invest-Bank Wiktor Wojciechowski. Je-li tomu tak, bude vláda nucena provést tvrdé krácení výdajů, aby v roce 2013 schválila vyrovnaný rozpočet. To přirozeně vědí investoři také a brzy budou moci tuto informaci využít. Aktuálně se totiž část státního dluhu v cizích měnách vypočítává ve zlotých na základě kurzu v poslední den roku. Dá se tedy předpokládat, že centrální banka a vláda budou muset dělat hodně pro to, aby polskou měnu před dalším oslabením ochránily.

V budoucnu si ale podobné nervy chtějí ušetřit. Objevil se návrh změnit metodu výpočtu státního dluhu. Místo kurzů ze silvestra by se použila průměrná hodnota za celý rok. To je alespoň představa náměstka ministra financí Dominika Radziwiłła.
Změny ale mohou vstoupit v platnost nejdříve v roce 2012. Pro letošní rok nezbývá nic jiného, než se připravit na případné intervence.

Objevil se nápad nezapočítávat peníze deponované na bankovním kontu do státního dluhu. To by vládě zajistilo více svobody emitovat státní dluhopisy. Letos se však musela vláda vzdát představy, že si takto pomůže, protože vypůjčené peníze by byly započítány již do letošního státního dluhu. Tato myšlenka je ale přijímána kriticky. Ekonom Polské obchodní rady PRB Janusz Jankowiak nevěří, že parlament schválí takový zákon. Kromě toho by podle něj Poláci k takové akci potřebovali svolení Evropské komise a Eurostatu.