Omezení prodejů čínským burzám pomohlo, akciové indexy prudce posílily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Opatření Číny, která mají stabilizovat tamní akciový trh, zřejmě zafungovala. Čínské cenné papíry prudce posílily. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite stoupl o 5,8 procenta, což představuje jeho nejvýraznější jednodenní nárůst za více než šest let. Peking ve středu zakázal velkým akcionářům prodej akcií, zhruba polovina firem registrovaných na čínských burzách již navíc obchodování se svými akciemi pozastavila, píše agentura Reuters.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, uzavřel dnešní obchodování s nárůstem o 6,4 procenta. Ve středu přitom ztratil téměř sedm procent. „Na trhu jsou dnes vidět určité pozitivní signály,“ uvedl analytik Tu Čchang-čchun z makléřské společnosti Northeast Securities. „Zdaleka to však neznamená vítězství pro zachránce trhu, protože s více než polovinou akcií se neobchoduje,“ dodal.

Jak vysvětlil analytik Vladimír Pikora z Next Finance, nesmyslný byl především předešlý růst akcií. „V poslední době se do spekulací zapojilo mnoho Číňanů. Řada z nich měla našetřeno na auto a nakonec si místo auta koupila akcie a začala trochu spekulovat,“ vysvětluje Vladimír Pikora z Next Finance.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů ve středu zakázala všem akcionářům s více než pětiprocentním podílem v některé z firem, aby v příštích šesti měsících prodávali akcie. Podle agentury Reuters jde o zatím nejradikálnější krok Pekingu ve snaze o stabilizaci akciových trhů.

Čínské akcie od poloviny června oslabily o více než 25 procent. Investoři se obávají, že propad na čínských burzách by mohl vážně poškodit čínskou ekonomiku a rozšířit se i do dalších zemí. Podle některých představuje vývoj na čínském akciovém trhu větší riziko než dluhová krize v Řecku.

Znepokojení ohledně vývoje na čínských burzách vyjádřila i vláda Spojených států. „Existují reálné obavy ohledně toho, jaký to bude mít vliv na dlouhodobý hospodářský růst v Číně,“ řekl americký ministr financí Jack Lew.

Další zpomalení růstu?

Čína je druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského akciového trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize. Loni hrubý domácí produkt Číny stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let.

Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.

K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.