OPEC věští rekordní spotřebu ropy, s cenou to moc nehne

ropná rafinerie v Íránu

ropná rafinerie v Íránu Zdroj: ctk/AP

Letošní spotřeba ropy se podle nového odhadu organizace OPEC vyšplhá na 92,7 milionu barelů denně. To je o 1,38 milionu barelů denně více než v předchozím roce. Oproti předpovědi z července OPEC odhad letošního růstu zvýšil o 90 tisíc barelů za den. Příští rok se má spotřeba ropy ve světě zvednout o dalších 1,34 milionu barelů za den na nový rekord 94,04 milionu barelů denně.

Organizace vyšší odhad vysvětluje rychlejším ekonomickým růstem ve světě. Dalším faktorem je probouzející se spotřeba v zemích, které patří k hlavním konzumentům ropy.

Spojené státy letos zvednou spotřebu o 320 tisíc barelů denně. Čína přidá 360 tisíc barelů za den a Evropa 110 tisíc barelů.

Obchodníky s ropou však růstový výhled k ochotě platit za surovinu více než 50 dolarů za barel zatím nepřiměl. Ceny termínových kontraktů na nákup ropy ukazují, že k 60 dolarům za barel by se ropa Brent mohla vrátit až v polovině roku 2017.

Kolem hladiny 65 dolarů za barel by se měla držet dalších pět let. Přitom ještě v červnu stejné ukazatele předpovídaly ceny ropy o 10 dolarů vyšší.

Trh s ropou tak nejspíš věří scénáři, že OPEC bude i dál pumpovat ropu na trh s cílem udržet ceny nízko a vyhladovět některé těžaře, jejichž náklady na těžbu jsou vysoké. Mezi ně patří i americké firmy, které těží v břidlicových ložiscích.

Ukazují to i poslední čísla. V červenci země ropného kartelu zvýšily těžbu o 100 700 barelů na denní tříletý rekord 31,5 milionů barelů.

Svou těžební kvótu tak OPEC překračuje o více než milion barelů za den. Po dohodě o kontrole jaderného programu zvyšuje těžbu také Írán, který se už dostal na nejvyšší úroveň od zavedení mezinárodních sankcí v roce 2012.

Vyšší poptávku předpovídá také IEA
Světová poptávka po ropě v současnosti roste nejrychlejším tempem za pět let díky hospodářskému oživení a nízkým cenám suroviny. Převis nabídky nad poptávkou je ale tak výrazný, že by měl vydržet až do příštího roku. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou. Odhad poptávky po ropěOdhad poptávky po ropě|IEA
IEA zvýšila odhad letošního růstu poptávky po ropě o více než čtvrt milionu barelů denně na 1,6 milionu barelů denně. „To představuje nejprudší tempo za pět let a dramatické zrychlení z pouhých 0,7 milionu barelů denně v loňském roce,“ upozornila.
IEA rovněž předpověděla, že v příštím roce klesne těžba mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), zejména ve Spojených státech. „Na trh se sice zjevně začala vracet rovnováha, bude to však pravděpodobně delší proces. Předpokládá se, že převis nabídky bude pokračovat i v roce 2016,“ uvedla.