Po skandálu Libor se pozornost finančního dohledu obrací k ropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Skandál kolem mezibankovní sazby Libor pomalu utichá. Místo něj se ale objevují obdobné případy. Americké úřady a někteří odborníci mají podezření, že podobně byla manipulována i cena ropy. V obchodování s touto komoditou se točí sto miliard dolarů. Denně.

Cena severomořské ropy Brent se na začátku tohoto týdne přiblížila 115 dolarům za barel, před dvěma měsíci přitom byla o 25 dolarů levnější. Ropný kartel Opec totiž snížil objem těžby a kromě toho ceny zvyšuje i občanský válka v Sýrii, vysvětlil německému deníku Handelsblatt expert DZ Bank Gabor Vogel. Přesto rostou obavy, že ceny ropy jsou někým záměrně manipulovány.

Strach z manipulace ceny ropy se neobjevuje poprvé. Už na podzim 2011 se mezinárodní sdružení úřadů pro dohled nad trhy Iosco obrátilo na skupinu zemí G20 s výzvou, aby reagovaly na problémy při stanovování ceny ropy. Ozval se dokonce i Opec. „Nesmíme dále tolerovat extrémní kolísání cen a přehnané spekulace. Nesmírně to poškozuje celé odvětví,“ prohlásil v červnu generální tajemník organizace Abdalláh Badrí.

Opec má přitom sám zájem na vysokých cenách ropy a může je účinně ovlivňovat. „Při stanovování cen ropy začínají problémy už tím, že už na úrovni producentů neurčuje cenu trh, ale ropný kartel,“ vysvětlil předseda poradní komise německé vlády pro regulaci trhu Daniel Zimmer. „A tak jsme jen krůček o toho, aby si při této výchozí pozici svůj kus koláče pokusily uzmout i následující články řetězce obchodníků,“ dodal.

„Nápadné podobnosti“ mezi určováním sazby Libor a cen ropy vidí také předseda amerického úřadu pro dohled nad obchodem s komoditami CFTC Scott O'Malia. Jednotliví obchdoníci s komoditou totiž každodenně hlásí takzvaným cenovým agenturám ceny, za něž v průběhu dne nakupovaly. Agentury na základě toho stanovují jednu cenu pro burzu.

Mezi nejvlivnější patří americká Platts a britská Argus Media. Většina ropy se na světě na základě cen stanovených těmito agenturami, které tak podle Iosco mohou ovlivňovat celosvětové hospodářství. Při jejím výpočtu se spoléhají na pravdivost údajů, které jim dobrovolně hlásí velcí prodejci a nákupčí. Ti tak mohou ceny snadno ovlivnit.

Iosco proto připravuje plán na zavedení mezinárodního dozoru nad ropným průmyslem. Detaily ovšem zveřejní až ve své listopadové výroční zprávě.