Překvapení se nekonalo. OPEC těžební limit ponechal beze změn

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na svém dnešním zasedání dohodla, že ponechá svůj celkový těžební limit beze změny na 30 milionech barelů denně. Rozhodnutí se všeobecně očekávalo, protože ministři členských zemí ropného kartelu si ve Vídni vesměs pochvalovali, že loňský propad cen oživil světovou poptávku po ropě a zastavil růst produkce konkurentů.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí uvedl, že je s rozhodnutím spokojen. „Byli byste překvapeni, jak byla schůzka přátelská,“ řekl. Organizace se znovu sejde 4. prosince.

„Rozhodnutí, které jsme učinili v listopadu, bylo správné,“ řekl podle agentury Reuters delegát Spojených arabských emirátů. „Bude nějakou dobu trvat, než si trh najde znovu rovnováhu,“ dodal.

Světové ceny ropy ve druhé polovině loňského roku prudce klesly, což byl důsledek zejména rozmachu těžby z břidlicových ložisek v USA. V posledních měsících se ale ropa Brent stabilizovala asi 20 dolarů nad lednovým šestiletým minimem kolem 45 dolarů za barel, takže OPEC o to spíše neměla důvod snažit se nějak zasahovat.

Tento týden Brent pod vlivem očekávaného rozhodnutí OPEC výrazně oslaboval. Dnes jeho cena sestoupila k 61 dolarům, po oznámení výsledků zasedání ale stoupla nad 62 dolarů.

Loňský šok

Kartel loni v listopadu šokoval trhy, když se rozhodl nechat svůj těžební limit beze změny na 30 milionech barelů za den. Prohloubil tím cenový pokles, který trval od poloviny roku. K letošnímu zotavení cen už ale přispěly signály zpomalování růstu těžby v USA a oživení světové spotřeby. Země OPEC přitom nyní těží zhruba milion barelů denně nad svým úhrnným stropem.

Nálada ve Vídni měla nyní daleko do napětí před listopadovou schůzkou. Tehdy se Venezuela, Írán a další země snažily přesvědčit Saúdskou Arábii a její spojence z arabských zemí kolem Perského zálivu, aby se přiklonili k omezení produkce, které by zastavilo propad cen.

Nápadná byla také podle pozorovatelů absence snah o omezení nadprodukce samotných členských zemí. OPEC nyní těží zhruba milion barelů denně nad svým úhrnným stropem.

Írán se hlasí o prostor

Nyní se ozýval už jen Írán, který chce, aby mu ostatní členové vytvořili prostor pro očekávaný růst produkce poté, co Západ zmírní nebo zruší sankce proti jeho vývozu ropy. Většina delegátů ale neviděla důvod pro předčasné kroky. „Až to přijde, tak se to vyřeší samo,“ řekl jeden z delegátů. Řada analytiků odhaduje, že Írán bude i v případě brzkého zrušení sankcí schopen podstatnějšího zvýšení produkce až v příštím roce.

Ve výraznější růst těžby doufá i Libye, jejíž produkci už několik let ochromuje občanská válka. Předešlé snahy o obnovení tamní produkce ale neměly trvalejší charakter.