Prodáno. Slovensko získalo za podíl ve Slovak Telekom 900 milionů eur

Sídlo Deutsche Telekom v Bonnu

Sídlo Deutsche Telekom v Bonnu Zdroj: Qualle via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Slovenská vláda v úterý podepsala se společností Deutsche Telekom dohodu o prodeji státního 49procentního podílu za cenu 900 milionů eur (24,7 miliardy korun). Jde o největší prodej aktiv slovenského státu za posledních více než deset let.

Německý operátor tak získá plnou kontrolu nad slovenskou telekomunikační společností díky nabídce, jež překročila cenu vygenerovanou při přípravě primární nabídky akcií (IPO) začátkem května.

Akcie na burzu nešly
Slovensko původně plánovalo prodat podíl na burze za zhruba 750 milionů eur (20,5 miliardy korun). Po lukrativnější nabídce Deutsche Telekom od záměru ustoupilo.

Ministr financ Peter Kažimír po podpisu smlouvy uvedl, že vláda vytvoří speciální účet, na který Deutsche Telekom peníze za státní podíl odešle, a ponechá na něm zablokovaných 100 milionů eur pro případ, že by se musely řešit nějaké historické spory, jimž může Slovak Telekom čelit.

Celá transakce by měla proběhnout v nejbližších dnech, dodal ministr. Obě strany se také dohodly na vyplacení dividendy 16 milionů eur, uvedl ministr.

Peníze z prodeje půjdou podle Kažimíra hlavně na snížení zadlužení. Jeho výše loni přesáhla hranici 40 miliard eur, což představuje 53,6 procenta výkonu ekonomiky.

Nedosažitelné dividendy

Levicový kabinet premiéra Roberta Fica se rozhodl prodat státní podíl ve společnosti Slovak Telekom kvůli tomu, že stát coby menšinový akcionář ST prý nemůže ovlivnit řízení společnosti. V minulosti se vláda opakovaně dostala do sporu s většinovým akcionářem ST, společností Deutsche Telekom, který blokoval rozdělení zisku předního slovenského operátora.

„Stát nemá dosah na řízení společnosti. Nedokážeme ovlivnit chod společnosti, nedokážeme se dostat k dividendám,“ vysvětlil ministr hospodářství Pavol Pavlis v březnu před poslanci parlamentu plán.

Většinový podíl v ST koupil Deutsche Telekom od Slovenska již v roce 2000, kdy za 51 procent akcií předního slovenského operátora zaplatil miliardu eur. Společnosti, která měla v minulosti na Slovensku monopol na trhu pevných linek a která také poskytuje služby v oblasti mobilní komunikace, loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 11,6 procenta na 43,57 milionu eur. Výnosy skupiny se snížily o pět procent na 767,55 milionu eur.