Propad akcií ČEZ připravil manažery o tučné zisky

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Ve skupině ČEZ platí více než kde jinde, že je nutné být ve správný čas na správném místě. Štědrý opční program pro vedení podniku vytvořil v posledních šesti letech z několika manažerů polostátní firmy bohaté občany s majetkem v desítkách i stovkách milionů korun. Vydělali na tom, že cena akcií ČEZ se v letech 2005 až 2008 ztrojnásobila.

Nyní je situace opačná: cena akcií ČEZ se vrátila na úroveň roku 2005 a o nákup akcií v rámci opcí nemají manažeři firmy zájem. Naopak nechávají svá práva masově propadat. Už loni takto propadlo 910 tisíc opcí na akcie ČEZ.

„Nikdo opce nevyužil, protože opce byla za víc, než jsou aktuální ceny na burze. Takže manažer by využitím opce realizoval hned ztrátu, což nemá logiku,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Cena za akcie kupované v rámci opce vychází z průměrné ceny dosažené jeden měsíc před nástupem do funkce daného manažera. U loňských opcí to vycházelo zhruba na 1100 korun. Cena akcií ČEZ na burze přitom loni uzavřela na 680 korunách. Stejný trend pokračoval i letos, kdy navíc cena akcií ČEZ spadla o další třetinu.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Vývoj akcií ČEZ za posledních pět let.Vývoj akcií ČEZ za posledních pět let. | E15

Letos do pololetí nechali lidé z vedení ČEZ propadnout opce na 525 tisíc akcií s průměrnou cenou 1036 korun, jak vyplývá z pololetní zprávy firmy. Na druhé straně letos lidé z vedení a orgánů ČEZ opce i nabývali – práva na celkem 420 tisíc akcí. Průměrná cena za opce byla letos 598 korun.

Pokud se situace na energetickém trhu otočí ve prospěch ČEZ, je pravděpodobné, že letošní opce by mohli manažeři v budoucnu se ziskem prodat. Celkově je v ČEZ přiznaných opcí na 2,3 milionu akcií.

Podle Kříže platí, že manažeři zároveň opce získávají vždy třetinu po roce, takže nechávají postupně propadávat část opcí. Podle pravidel programu nárok na opce lidé z vedení ČEZ ztrácejí do roka po odchodu z funkce.

Svoboda ještě vydělal

Poslední, kdo z manažerů ČEZ prodával akcie získané dřívějším opčním programem, byl obchodní ředitel Alan Svoboda. Ten letos v srpnu nadvakrát prodal po 30 tisících akcií, nejprve za 447 korun a pak za 446 korun. Svoboda na akciích i přes letošní nízkou cenu vydělal, podle dřívějších informací totiž akcie v minulosti nabyl za cenu 161 korun za kus.

Dle výroční zprávy ČEZ z řídících pracovníků vlastnil fyzické akcie ČEZ jen zmíněný Svoboda, ostatní nemají nic nebo jen marginální podíly. Nejvíce opcí má v tuto chvíli přiznáno šéf ČEZ Daniel Beneš, přes půl milionu kusů akcií, které zatím nevyužil.

Program šetřila policie

Opční program pro členy představenstva, dozorčí rady a managementu ČEZ se stal asi nejkritizovanější formou motivace managementu v Česku. Exšéf ČEZ Martin Roman na něm vydělal přes půl miliardy korun, tučné zisky měli i ostatní manažeři včetně úředníků z dozorčí rady. Parametry programu šetřila dokonce protikorupční policie, v roce 2008 ale vyšetřování zastavila.

Od roku 2007 byl program zpřísněn, na akciích získaných na základě opce lze vydělat nejvíce 100 procent jejich hodnoty, dále manažer opce může získat nejdříve rok po nástupu do funkce, každý rok pouze třetinu z přiděleného množství, členové dozorčí rady jsou z programu vyjmuti.