Putin schválil zahájení těžby ropy v Kaspickém moři, její ceny výrazně zlevňují

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: reuters

Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi
Těžba ropy
Těžba ropy
Těžba ropy
Alžírský ministr energetiky Noureddine Boutarfa (vlevo), ministr průmyslu a energetiky (uprostřed) Bin Saleh Al-Sada a generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo na společném jednání.
14
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin dal zelenou zahájení těžby na novém ropném poli v Kaspickém moři. Pole Filanovskij, které provozuje společnost Lukoil, je už druhým velkým ropným polem, které v Rusku za poslední týden získalo povolení k zahájení těžby a čtvrtým od začátku roku. To vyvolává otázky, jak moc vážně to Rusko myslí se slibem, že se připojí ke snaze Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezit těžbu, uvedla dnes agentura Reuters.

Právě nedůvěra k budoucím krokům OPEC byla dnes hlavním důvodem výrazného poklesu cen ropy, odpoledne ztráty dosahovaly asi tří procent. Vliv na pokles cen má ale rovněž zpráva o zvýšení zásob v hlavním americkém překladišti Cushing.

Navíc členové OPEC v říjnu dál zvyšovali těžbu, která dosáhla nového rekordu. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se opírá o údaje z přepravy a o informace zdrojů z odvětví. Říjnovou produkci odhadla na 33,82 milionu barelů denně, zatímco v září ji stanovila na 33,69 milionu. Těžba se zvyšovala především v Nigérii, Libyi a v Iráku.

Reuters také zpřesnil odhad za září směrem vzhůru o 90 tisíc barelů denně. Učinil to kvůli Iráku, jehož vývoz byl vyšší, než se původně myslelo. Údaje z dalších zemích zůstaly na předchozí úrovni.

Kolem 16:50 středoevropského času vykazovala cena Brentu pokles o zhruba 3,1 procenta na 48,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 2,7 procenta na 47,41 dolaru za barel.

OPEC již dříve avizoval, že sníží těžbu ropy, aby tak pomohl vyrovnat nabídku a poptávku na trhu. Cílem je podpořit ceny ropy, které jsou proti polovině roku 2014 méně než poloviční. Mnoho významných světových producentů ropy slíbilo, že se k dohodě připojí a rovněž omezí těžbu. Rusko, podobně jako další nečlenské země, ale na schůzce se zástupci OPEC minulý týden žádný konkrétní závazek neposkytlo.

Rusko je největším producentem ropy na světě a Lukoil druhým největším těžařem ropy v Rusku po společnosti Rosněfť. Těžba ropy má letos v Rusku vystoupit na nové postsovětské maximum 547 milionů tun (10,95 milionu barelů) denně. Příští rok se počítá s dalším růstem, který těžbu posune na 548 milionů tun.

Vývoj ceny ropy WT

Graphical visualization of market data.

Těžba z pole Filanovskij má příští rok dosáhnout 4,4 milionu tun (90 tisíc barelů denně) a v roce 2019 vystoupit až na šest milionů tun, uvedl generální ředitel a největší akcionář Lukoilu Vagit Alekperov. Před týdnem Lukoil zahájil těžbu na poli Pjakjachinskoje v arktické části Ruska. Lukoil doufá, že nová pole mu vykompenzují pokles těžby v oblasti západní Sibiře.

Lukoil očekává, že letos vytěží zhruba 86,5 milionu tun ropy. Příští rok se má jeho celková těžba zvýšit na 87,5 milionu až 88 milionů tun. Představitelé Ruska, včetně ministra energetiky Alexandra Novaka, už dlouho tvrdí, že zmrazení globální těžby ropy by bylo pro Rusko to nejlepší. Zatím ale neuvádějí, na jaké úrovni by chtěli těžbu zmrazit, ani kdy by Moskva mohla zvážit omezení těžby.