Regulace akciových obchodníků se může minout účinkem

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Tomas Novak

Přísnější regulace finančních zprostředkovatelů může pomáhat podvodům při obchodování s cennými papíry. ČNB chce zasáhnout.

Situace na trhu obchodníků s cennými papíry (OCP) se opět přiostřuje. Už ale nejde jen o spory, které se dostaly k soudu, protože někteří klienti se nehodlali smířit s tím, že o své peníze investované přes obchodníky přišli. Regulace coby důsledek finanční krize sice přitvrzuje, jenže se ukazuje, že sešněrování obchodů může mít zcela opačný účinek. A původní záměr v podobě vyčištění trhu od nefér, či dokonce podvodných praktik slábne. Centrální banka nevylučuje, že by mohla opět zasáhnout.

Zašlá sláva pákových obchodů

O co konkrétně jde? Účinky přísnější regulace lze ukázat na úspěchu, který se na českém trhu podařil společnosti Markets.com, což je obchodní název firmy Safecap Investments, registrované na Kypru. Ačkoli tento on-line broker konkrétní čísla nezveřejňuje, v Česku patří mezi nejrychleji rostoucí. Vděčí za to ovšem z velké části tomu, že nespadá pod dohled České národní banky, neboť sídlí na Kypru.

Akceschopnost a především aktivita kyperského dohledu se s tím českým srovnávat nedá. Firma si proto může dovolit nabízet služby, které by jí u tuzemského regulátora jen stěží prošly. Například páku až 200 : 1. V překladu to znamenaná, že pokud se pohne hodnota investovaných prostředků jen o půl procenta, klient může přijít o vše. Páka této výše je běžná u obchodování s cizí měnou, ovšem ne u cenných papírů.

Česká národní banka (ČNB) v posledních letech sešněrovala spolupráci investičních zprostředkovatelů s obchodníky s cennými papíry tak, že řada firem tuto spolupráci ukončila anebo sami zprostředkovatelé odešli jinam. Změna ale byla nezbytná, některé subjekty se totiž staly na trhu doslova neřízenou střelou ve stylu Capital Partners (společnost, která loni na jaře kvůli rekordně vysoké pokutě od ČNB ukončila činnost OCP – pozn. red.).

Přísnější pravidla vycházela v rámci boje proti opakování finanční krize z legislativy Evropské unie. Ale i ze situace, která panovala na českém trhu. Spočívala především v tom, že obchodníci musejí své zprostředkovatele více kontrolovat, dohlížet, zda klienty dostatečně informují, zda pořizují nahrávky. A ČNB zase dohlížela na obchodníky, zda jejich zprostředkovatelé tyto povinnosti dodržují. Zatímco totiž počet zprostředkovatelů vychází na téměř deset tisíc, obchodníků s cennými papíry včetně poboček zahraničních subjektů je aktuálně 59.

Kompletní text naleznete v aktuálním čísle týdeníku Euro