Řešení kyperské krize posílilo zlato jen dočasně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Zlato neprožívá nejlepší týden. Žlutý kov oslabil na devítiměsíční minima, jeho cena spadla již pod 1550 dolarů za troyskou unci, a zlato tak ztratilo zisky, které mu přinesla nervozita investorů při řešení finanční pomoci Kypru. Kyperská krize poslala zlato po delší pauze nad psychologickou hranici 1600 dolarů, kde se obchodovalo ještě před pár dny.

Aktuálně chybí zlatu a všem komoditám příběh, který by je povzbudil k růstu. V úterý zveřejnila francouzská banka Société Générale velkou studii, ve které píše, že dekáda zlata skončila. „Tohle není rozhodně konec, na trhu je stále spousta nejistoty, ale zdá se, že jsme přepnuli do medvědího trendu,“ dodává Robert Haworth, investiční stratég US Bank Wealth Management. „Pokračující oživení americké ekonomiky a hrozící brzký konec kvantitativního uvolňování Fedu odradilo tento týden investory od zlata,“ myslí si Haworth.

Studie Société Générale předpokládá, že americká centrální banka do konce roku utlumí svoji monetární expanzi. „Náš základní scénář počítá s pokračujícím nákupem aktiv za 85 miliard dolarů měsíčně až do konce září, kdy se objem nákupů sníží na 65 miliard dolarů měsíčně a na konci roku bude kvantitativní uvolňování úplně ukončeno,“ píše se ve studii.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | E15

Někteří analytici si naopak myslí, že cenová korekce je příležitostí k nákupu. Podle dalších takzvané kyperské řešení může některé střadatele přimět držet úspory ve zlatě namísto na bankovních účtech.

Tato situace vytváří prostor pro zvýšený zájem o investování do komodit. „Poptávka po zlatu v posledních týdnech rostla. Opačným směrem se vyŘešení daly zejména evropské akcie, které významně oslabily a stále v poklesu pokračují,“ říká Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate. Zlato dlouhodobě platí za uchovatele hodnoty peněz, který kopíruje vývoj inflace.