Ropa zdražuje, Saúdská Arábie chce údajně snížit její těžbu o pět procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Saúdská Arábie navrhla, aby těžařské země snížily produkci ropy až o pět procent, a podpořily tak ceny suroviny na světových trzích. Řekl to ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Cena severomořské ropy Brent po jeho prohlášení stoupla o více než osm procent a vyšplhala se na téměř 36 dolarů za barel. Později však o část zisků přišla.

Představitelé Saúdské Arábie zatím návrh oficiálně nekomentovali. „Saúdská Arábie a země OPEC z Perského zálivu jsou ochotny spolupracovat na jakémkoliv opatření ke stabilizaci ropného trhu,“ řekl nicméně agentuře Reuters nejmenovaný delegát OPEC. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a nejvlivnějším členem kartelu OPEC.

„Nyní je to třeba brát vážně. Klíčové bude, zda se k tomu připojí Rusko,“ uvedl zakladatel energetické skupiny PIRA Gary Ross. Analytička Brenda Kellyová ze společnost London Capital Group nicméně označila za nepravděpodobné, že se navrhované snížení těžby opravdu uskuteční. „V minulosti tu byly pokusy, ze kterých nic nevzešlo,“ upozornila.

V případě Ruska by pětiprocentní snížení odpovídalo poklesu těžby o zhruba půl milionu barelů denně. Prodej ropy a zemního plynu v Rusku zajišťuje více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Novak dnes podle agentury Reuters také řekl, že padl návrh na setkání ministrů energetiky OPEC a ostatních těžařských států. Dodal, že Rusko je na toto setkání připraveno. V polovině ledna nicméně Novak označil omezování těžby ropy v koordinaci s členy OPEC za nepravděpodobné.

Dohodu o snížení těžby by navíc mohl zkomplikovat postoj Íránu. Ten nyní plánuje zvyšování vývozu ropy poté, co přestal být terčem obchodních sankcí ze strany západních zemí.

„V důsledku mezinárodních sankcí jsme přišli o export v objemu 1,1 milionu barelů denně. Nyní musíme získat svůj podíl na trhu zpět,“ řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s uvažováním Teheránu. Írán již dříve uvedl, že po zrušení sankcí hodlá zvýšit těžbu ropy o půl milionu barelů denně.

Vývoj cen ropy Brent:

Představitelé OPEC nyní podle zdrojů Reuters vedou bilaterální jednání, jež mají za úkol přesvědčit Rusko ke spolupráci při omezování těžby a přimět Írán ke zmírnění plánů na zvyšování dodávek. Mezi účastníky těchto jednání prý patří mimo jiné Venezuela a Alžírsko.

Ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli výraznému převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než 70 procent. Tento měsíc ceny ropy sestoupily až na dvanáctiletá minima pod 30 dolarů za barel. Díky spekulacím o snižování těžby již ale z těchto minim stouply o zhruba 30 procent, napsala agentura Reuters.

Levná ropa způsobuje vážné problémy ropným společnostem i zemím, které jsou silně závislé na příjmech z prodeje této strategicky důležité suroviny.