Ropa zlevňuje, kartel OPEC se na novém těžebním limitu nedohodl

Vídeňské sídlo organizace OPEC

Vídeňské sídlo organizace OPEC Zdroj: Stepan Bruner, E15

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nedokázali shodnout na jednotném přístupu k těžbě suroviny. Nestanovili tedy žádné omezení produkce, na což ceny ropy zareagovaly okamžitým poklesem. Saúdská Arábie, která je klíčovým členem OPEC a zároveň největším exportérem ropy na světě, ale signalizovala, že nemá v plánu žádné výrazné zvyšování těžby a nehodlá ani trh "ničím šokovat".

OPEC si ale odhlasoval, že novým generálním tajemníkem kartelu se stane nigerijský kandidát Mohammed Barkindo. Ten v srpnu v čele organizace nahradí Abdalláhha Badrího z Libye, který vedl OPEC od roku 2007. Barkindo už v minulosti působil jako přechodný generální tajemník OPEC.

Podle zdrojů agentury Reuters se Saúdské Arábii a jejím spojencům na dnešní schůzce nepodařilo prosadit návrh na stanovení těžebního limitu. Proti omezování dodávek se nyní staví především Írán, který po zrušení mezinárodních sankcí za svůj jaderný program hodlá produkci ropy postupně zvýšit zpět na úroveň z období před zavedením sankcí.

„Neschopnost kartelu OPEC dosáhnout shody je známkou toho, že organizaci podkopávají politické rozpory,“ poznamenal zakladatel poradenské společnosti PIRA Gary Ross. „Pro ceny ropy je to z krátkodobého hlediska nepříznivé. Důležitá je ale také skutečnost, že Saúdové neplánují zaplavit trh a že chtějí vyšší ceny,“ dodal.

V květnu těžba ropy v rámci OPEC podle údajů agentury Reuters klesla o 120 tisíc barelů denně z dubnové úrovně 32,52 milionu barelů denně. Produkce samotné Saúdské Arábie se však zvýšila, a to o 100 tisíc barelů na 10,25 milionu barelů denně.

Cena severomořské ropy Brent se v reakci na neschopnost zemí OPEC zaujmout k těžbě jednotné stanovisko snížila o více než jedno procento na zhruba 49 dolarů za barel. Začátkem letošního roku přitom v důsledku převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupila pod hranici 30 dolarů za barel. Obavy ohledně převisu nabídky sice od té doby polevily, Brent ale zůstává hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se jeho cena pohybovala v blízkosti 115 dolarů za barel.