Rubl se přiblížil dnu, obavy ze sankcí zasáhly i ruské akcie

Tisk rublů v moskevské tiskárně Goznak

Tisk rublů v moskevské tiskárně Goznak Zdroj: CC-BY-SA 3.0: Iliya Pitalev - Ria Novosti Archive

Ruský rubl tento týden oslabil vůči dolaru o 1,5 procenta a týden zakončil blízko svého rekordního minima. Rubl oslaboval v reakci na zákaz dovozu potravin ze Západu do Ruska, který zavedl ruský prezident Vladimir Putin jako odvetu za sankce vůči Rusku kvůli Ukrajině, a také kvůli varování Severoatlantické aliance (NATO), podle které se zdá, že Rusko je připraveno k invazi na Ukrajinu.

Podle analytiků bude mít oznámení zákazu dovozu potravin pozitivní dopady na platební bilanci Ruska. Nad touto výhodou však převažuje odchod investorů ze země kvůli konfliktu na Ukrajině, což lze pozorovat už asi od poloviny dubna.

Ruský rubl uzavřel blízko svého rekordního minima 36,73 rublu za dolar, kam se propadl v březnu, když Rusko zabralo ukrajinský poloostrov Krym. Dolarový index ruských akcií pak za celý týden oslabil o 3,5 procenta.

Vývoj rublu k dolaru (v centech USD)Vývoj rublu k dolaru v posledním roce (Vývoj rublu k dolaru v posledním roce ( | bruner@mf.cz

Zákaz dovozu veškerého masa, ryb, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z USA, Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska má trvat rok. Podle analytiků to ukazuje, že současná napjatá situace zůstane dlouho na mrtvém bodě.

Sankce už si vybírají svou daň

Důraznější opatření, než se čekalo, mohou způsobit izolaci ruských spotřebitelů v takovém rozsahu, jaké Rusko nezažilo od dob Sovětského svazu. Sankce a pokles kurzu měny již způsobily krach některých ruských aerolinek a cestovních kanceláří, a zkazily tak letní dovolenou mnoha obyvatelům Ruska. Vláda také naštvala střední třídu schválením plánu, podle něhož už druhý rok za sebou využije příspěvky zaměstnanců do soukromých penzijních fondů k tomu, aby smazala schodek státního rozpočtu.

Objevují se již také známky toho, že klesá kupní síla Rusů. Například prodej aut se v červenci meziročně propadl o 23 procent po poklesu o 17,3 procenta v předchozím měsíci. „Celkový trend je znepokojivý a je nepravděpodobné, že by se zásadním způsobem v dohledné době zlepšil,“ uvedl šéf automobilového výboru ruského podnikatelského svazu AEB Jörg Schreiber.

Ruská státní banka VTB a nizozemský finanční ústav ING uvádějí, že investoři se rozhodli ignorovat možný pozitivní dopad zákazu dovozu. Zákaz dovozu bývá pozitivní pro bilanci běžného účtu, současný odliv kapitálu z Ruska je však na vyšší úrovni než výše tohoto pozitivního dopadu. ING odhaduje, že by zákaz dovozu potravin mohl Rusku měsíčně ušetřit 800 milionů dolarů (16,6 miliardy korun). Analytici v nedávně anketě agentury Reuters odhadli, že odliv kapitálu z Ruska by mohl letos dosáhnout až 118 miliard dolarů.