Saúdská Arábie drží svůj podíl na trhu s ropou, poklesu se ale nevyhne

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Javier Blas via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Saúdská Arábie si zatím udržela podíl na trhu svých klíčových odběratelů ropy v Asii. V prvním pololetí letošního roku dodávala do sedmi asijských zemí s největší spotřebou ropy 4,4 milionu barelů za den, což odpovídá 60 procentům celkového saúdského exportu. Ropná velmoc už loni zvedla těžbu, a poslala tak ke dnu světové ceny ropy. Analytici se shodovali, že cílem Saúdů je udržet si podíl na trhu v době rostoucí těžby z břidlic v USA a v dalších nekonvenčních ložiscích.

Pololetní čísla z Asie ukazují, že tato politika zatím nese ovoce. Asijská spotřeba ropy letos vzrostla o 700 tisíc barelů za den na celkových 19,1 milionů barelů za den. V letošním prvním pololetí Saúdové tuto potřebu dokázali pokrýt z 23,2 procenta, zatímco loni byl tento podíl jen o 0,7 procentního bodu vyšší. Podíl na dodávkách se v podstatě nezměnil v Číně, Japonsku, Indii, Jižní Koreji, Tchajwanu a v Thajsku. Klesl jen v Singapuru, všímá si americká vládní Energetická informační agentura.

Do Číny dodává Saúdská Arábie 16 procent tamní spotřeby. Indické potřeby kryje z jedné pětiny. Japonsku, Jižní Koreji a Tchajwanu prodává třetinu ropy, kterou tyto země spotřebovávají. V Thajsku má pětinový podíl.

Jenže dění v samotné Saúdské Arábii a na globálním trhu mohou už brzy ropné království o část tržního podílu připravit. Země v posledních letech mohutně investovala do budování rafinérií, aby se zbavila závislosti na dovozu ropných produktů a na ropě jako palivu pro výrobu elektřiny. V uplynulých dvou letech zahájily provoz dvě velké rafinérie, jejichž kapacita činí 800 tisíc barelů ropy za den. Celkem má země k dispozici rafinérskou kapacitu 2,9 milionu barelů za den.

Podíl vývozu ropy ze Saúdské Arábie do asijských zemíPodíl vývozu ropy ze Saúdské Arábie do asijských zemí|EIA

Podle světové databáze ropných údajů JODI se výroba v saúdských rafinériích postupně vyšplhala na dosavadní rekord letos v květnu, kdy destilačními kolonami prošlo 2,4 milionu barelů za den. Jak se bude domácí výroba ropných produktů zvyšovat, zbude zemi méně ropy pro export. Nicméně výpadek může nahradit vývoz hotových ropných produktů.

Těžší bude soupeření s ostatními producentskými státy. Rusko letos v květnu předehnalo v podílu na celkových dodávkách Saúdskou Arábii v Číně i v Japonsku. Skrytý potenciál dřímá v Íránu, který se chystá zvednout těžbu až o milion barelů denně po skončení mezinárodních sankcí. Přirozeným cílem íránského vývozu se stanou asijské země. Minimálně zpočátku se dá očekávat, že Írán bude nabízet ropu se slevou, aby se na v minulosti ztracené trhy znovu dostal, soudí řada ropných analytiků. To vše na úkor dodávek ze Saúdské Arábie.