Saúdský král odvolal dlouholetého ministra pro ropu Nuajmího

Saúdská Arábie, ilustrační foto

Saúdská Arábie, ilustrační foto Zdroj: CTK

Saúdský král Salmán dnes odvolal ministra ropného průmyslu a přírodních zdrojů Alího Nuajmího, který v této funkci působil od roku 1995. Jeho úřad v rámci reorganizace celé vlády přejmenoval na ministerstvo energetiky, průmyslu a těžby a do jeho čela jmenoval dosavadního ministra zdravotnictví Chálida Fáliha.

Fálih je rovněž předsedou správní rady státního ropného gigantu Aramco, který předtím řídil jako jeho výkonný šéf. Analytici dotázaní agenturou Reuters nečekají, že by jeho jmenování vedlo ke změně dosavadní strategie. Rijád od zahájení propadu světových cen ropy v roce 2014 brání svůj podíl na trhu a odmítá snižování těžby, které by ceny podpořilo.

Fálihovo jmenování se už nějakou dobu podle analytiků očekávalo a současnou strategii země na ropném trhu zřejmě ještě posílí. Fálih působil ve společnosti Aramco přes 30 let a od roku 2009 do loňského jmenování předsedou byl jejím generálním ředitelem.

Nuajmí, jemuž bude v srpnu 80 let, strávil v saúdském ropném gigantu celou svou kariéru až do svého jmenování ministrem. V ministerské funkci proslul jako obratný vyjednavač, který v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) důrazně prosazoval zájmy království.

Velká výměna

V rámci vládní reorganizace Salmán dnes královským výnosem vyměnil i ministry dopravy, obchodu, sociálních věcí a šéfy ministerstev, která mají na starosti vodu a péči o poutníky. Vyměnil také guvernéra centrální banky a ustavil nové vládní úřady pro rekreaci a kulturu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy, kvůli těžkému propadu cen v posledních dvou letech ale začala pociťovat silný výpadek rozpočtových příjmů. Země loni hospodařila s rekordním rozpočtovým schodkem. Vývoz ropy loni tvořil 72 procent veškerých příjmů do státní pokladny.

Minulý měsíc Rijád oznámil plán ekonomických reforem, které by měly království pomoci zmírnit jeho závislost na ropě. Vláda prodá menší podíl společnosti Aramco na burze a skupinu přemění v průmyslový konglomerát. Rijád chce v rámci reforem také zvýšit investice do těžby nerostných surovin, podporovat domácí výrobu armádní výzbroje, cestovní ruch a soukromý sektor.