Slabá koruna roztočila byznys s diamanty

Diamanty

Diamanty Zdroj: CC BY 2.0: Ultima_Bruce via Flickr

Česko se loni proměnilo v pokladnici králů. Země dovezla drahé kameny za tři čtvrtě miliardy korun, tedy dvakrát tolik co předloni. Nejčastějším artiklem dovozců byly diamanty, v sejfech překupníků a dílnách šperkařů jich podle dat Českého statistického úřadu přibylo bezmála za půl miliardy korun. Obchodníci plnili sklady s vidinou dobrého byznysu. Slábnoucí koruna vůči dolaru totiž hnala ceny vzhůru a mezi zákazníky vzbudila zdání dobré investice.

„Výrazně se zvýšila poptávka, a to především po špercích s drahými kameny. Jen od konce loňského léta do ledna 2015 se kvůli poklesu koruny cena kamenů i šperků zvýšila o 20 procent,“ uvádí šéf firmy ALO diamonds Alojz Ryšavý. Obdobně během této doby propadl i kurz koruny vůči dolaru, v němž se drahé kameny obchodují. „Prodejní argument o zhodnocení šperků působil na zákazníky jako magnet,“ uvádí nejmenovaný pražský klenotník.

Světoví investoři se přitom drahokamů zbavovali. Podle diamantového indexu IDEX se ceny kamenů snížily v loňském roce o sedm procent, a prohloubil se tak nepříznivý vývoj cen z posledních let. Vrcholu dosáhly světové ceny diamantů před třemi lety, po čtvrtinovém růstu v roce 2011. Od té doby se propadly ceny takřka o pětinu.

Česko zažilo poslední velkou vlnu zájmu o drahé kameny v roce 2012, tedy v okamžiku, kdy prodejci mohli argumentovat rychle rostoucími cenami kamenů a šperků z minulých let. Šlo tak o jediný rok v historii domácího drahokamového byznysu, kdy se do Česka dovezlo více kamenů než loni.

Kurze koruny k dolaru

Sázka na diamanty patřila během finanční a hospodářské krize k těm nejlepším. Ceny drahých kamenů rostly úměrně s tím, jak se prohlubovala neuróza globálních investorů. Od roku 2007 tak diamanty podle dat společnosti Rapaport podražily do svých maxim v roce 2011 o více než šedesát procent. I přes pokles cen v posledních letech investorům vydělávají, jejich konta v dolarovém vyjádření zbytněla bezmála o polovinu.

Nejrychleji rostly větší kameny ve váze od tří do čtyř karátů. Cena těch nejlepších kusů jen během pěti posledních let narostla bezmála o 70 procent. Česko si přitom na investice do drahých kamenů teprve zvyká.

Prostor ještě máme

„Diamanty u nás nemají takovou tradici jako v západních zemích a stále je zde proto prostor k expanzi, zatímco globálně obchod s diamanty v posledních letech spíše zpomalil a čeká na nový impulz,“ uvádí Adam Lang ze společnosti Diamonds International Corporation.

Podle expertů k popularitě diamantů mezi investory přispívá zejména vysoká úroveň zajištění proti ekonomické nejistotě. „Vývoj trhu v posledních letech ukázal, že tato komodita mnohem lépe drží svou hodnotu než například zlato,“ uvádí Alojz Ryšavý ze společnosti ALO Diamonds. V sázkách na kameny je však potřeba respektovat jeho podobu, která je zrovna v kurzu. „Hodnota diamantů s kulatým brusem, briliantů patřičné barvy a čistoty s vahou nad jeden karát vzrostla jen za poslední rok takřka o deset procent,“ dodává Oldřich Buganský ze společnosti Optima Diamant.

Podle šperkařů přispívá k zájmu o kameny i rostoucí konkurence z asijských zemí, které stále více vyvážejí levnější zlaté šperky. „Vnímáme mezi klienty odklon k luxusu a šperkům s pravým kamenem od uniformních komerčních šperků z indického zlata,“ dodává Buganský. Podle něho rovněž upadá tradiční česká klenotnická tradice, kterou úspěšně nahrazuje levnější práce z Asie. Vedle velkých ekonomik jako Indie nebo Číny se prosazuje i Thajsko.