Sucho, deště a poptávka v Číně ženou cenu mandlí k rekordu

Cena mandlí v poslední době razantně stoupá. Za takřka rekordní hodnotu může například překvapivě nízká úroda v Kalifornii, odkud pochází 80 procent mandlí na světových trzích. Důvodů je ale víc, tvrdí Wall Street Journal (WSJ).

Dalším významným producentem mandlí je Španělsko, které se na světové produkci mandlí podílí šesti procenty. Oblasti s plantážemi ale letos bičovaly vydatné deště. Sklizeň tak dosahovala zhruba třetiny běžné úrody, tvrdí prezident oborové španělské asociace Pere Ferré.

K tomu se přidává rostoucí poptávka po mandlích v Číně. Podle výboru pro pražená semena a ořechy čínské národní potravinářské asociace stoupla čínská poptávka po mandlích za pět let o 109 procent. Pro období 2013 až 2014 se jen v případě kalifornských mandlí pohybuje na více než 94 tisících tunách, což z Číny činí největšího spotřebitele plodů kalifornských mandloní na světě, píše WSJ.

Růst cen je špatnou zprávou mimo jiné pro prodavače na vánočních trzích v Německu, kde pochutiny z mandlí patří k hlavním artiklům, napsal list. Na začátku roku stálo kilo nezpracovaných mandlí kolem 5,40 eura (zhruba 150 korun), tvrdí podle listu Reiner Rudolph, který se obchodu s ořechy věnuje 40 let a má stánek v Norimberku. Nyní se prý jeho cena vyšplhala až na 8,70 eura (175 korun).

Na vánočním trhu ve Frankfurtu prodává Rosemarie Pieczyková sáček kandovaných mandlí za tři až pět eur (až zhruba 140 korun). Velkoobchodní cena mandlí přitom od minulého roku stoupla o 30 až 70 procent. Obchodnice tak prý letos za mandle zaplatila nejvíc za 50 let v byznysu. Ceny ale údajně kvůli konkurenci zvýšit nemůže.