Světové akcie zažívají nejhorší start od roku 2009

ilustrační foto, burza, makléř, akcie,

ilustrační foto, burza, makléř, akcie, Zdroj: ctk

Sázky na akcie jsou letos prozatím absolutním investorským tabu. Napříč světem se momentálně nenachází jediný významnější parket, který by od Nového roku nabídl burziánům jakýkoli zisk. Během necelých dvou uplynulých týdnů stačily světové akcie ztratit bezmála sedm procent, a šlo tak o nejhorší novoroční start trhů za posledních šest let.

Za masivním propadem stojí podle odborníků investorské obavy, že globální akcie jsou ve světle čínského vystřízlivění předražené.

„Globální trh má za sebou dlouhé období růstu, akcie rostou prakticky od roku 2009, a tak je jejich ocenění relativně vysoké. Na případný pokles zisků firem z důvodu ochlazení čínské ekonomiky proto mohou ceny reagovat poměrně prudce,“ uvádí analytik Komerční banky Josef Němý.

akcie rostou prakticky od roku 2009, a tak je jejich ocenění relativně vysoké


„Slábnoucí čínská měna v kombinaci s přísnější měnovou politikou v USA a propadem cen komodit namíchaly rozvíjejícím se ekonomikám velmi nepříjemný koktejl, který si zprostředkovaně vypije i vyspělý svět,“ dodává analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Kapitál měří oběma oblastem stejným metrem už nyní. Globální akciový index Dow se již stačil přiblížit úrovním z léta 2013 a investoři prakticky nerozlišují, odkud peníze stahují. Zhruba šestiprocentním pádem trpí nejen evropské akcie, ale i asijské trhy či Wall Street, která má za sebou dokonce nejhorší začátek roku v historii.

Praha rovněž v červeném

Index pražské burzy odepsal 3,5 procenta. Mnohé z burz ztrácejí podstatně více, vedle dvanáctiprocentního pádu Číny masivně odepisují i akcie dominantních ekonomik Evropy jako Německo, Francie nebo Rakousko, kde jdou ztráty až k osmi procentům. Mozaiku úpadku významných trhů dokreslují i několikaprocentní ztráty izraelské či jihoafrické burzy.

„Na investory čeká rok zkázy, akciové trhy mohou propadnout až o dvacet procent, čínský faktor odpovídá svou vahou kolapsu banky Lehman Brothers, prodá vejte vše kromě kvalitních dluhopisů,“ věští v dopisu klientům další nesnáze ekonom banky Royal Bank of Scotland Andrew Roberts.