Těžaři se díky vysokým cenám komodit budou topit v hotovosti. Na nákup akcií ještě není pozdě

Těžební plošina Shellu u pobřeží Nigérie

Těžební plošina Shellu u pobřeží Nigérie Zdroj: Giles Barnard/Shell

Pro letošek naplánované investice do těžebních kapacit jsou nejnižší za posledních patnáct let. I tento fakt by měl v příštích letech vést k růstu cen ropy a dalších nerostných surovin.
2
Fotogalerie

Kdo v předchozích měsících koupil akcie společností, které se zabývají těžbou ropy, zemního plynu, niklu, mědi a jiných surovin, rozhodně neudělal chybu. Jejich ceny v reakci na zdražující komodity výrazně posílily. A to i přesto, že hodnoty burzovních indexů, jako například amerického S&P 500, letos výrazně klesají. Na nákup cenných papírů těžařů však ještě nemusí být podle investičních stratégů bostonské investiční společnosti GMO pozdě.

„Akcie firem, které těží nerostné suroviny, patří poslední dva roky mezi nejvýkonnější aktiva na trhu. I nadále se však obchodují na extrémně atraktivních úrovních, které neodrážejí současné vysoké ceny komodit,“ píše v nejnovější analýze Lucas White, portfolio manažer GMO. Firma je známá i díky svému spoluzakladateli, Britovi Jeremymu Granthamovi. Ten je pověstný svými varováními ohledně bublin na finančních trzích.

Ceny komodit, a nejen asi nejsledovanější ropy, vyhnalo v posledním roce vzhůru ekonomické oživení po ústupu pandemie koronaviru a také situace okolo války na Ukrajině. Vedle toho sehrávají důležitou roli dlouhodobé trendy. „Výstavba měst, infrastruktury, elektrické přenosové sítě a další věci vyžadují ohromné množství surovin. Svět dosud nikdy nezažil, aby takovým rozvojem prošly země velikosti Číny, Indie nebo Indonésie,“ uvádí se v analýze. 

Významným faktorem jsou i snahy, zejména ve vyspělých zemích, o dekarbonizaci. To povede k obrovskému nárůstu poptávky po potřebných materiálech. „Přechod od fosilních paliv k čisté energii nezbaví svět potřeby využívat přírodní zdroje. Jen půjde o jiné suroviny. Namísto ropy, uhlí a zemního plynu budeme potřebovat lithium, nikl, kobalt a mangan do baterií v elektromobilech, vanadium pro skladování energie, stříbro a polysilikon pro solární panely, železo a zinek do větrných turbín a měď… tu snad do všeho.“

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

Autor a jeho kolegové zároveň upozorňují, že závislosti na fosilních palivech, tedy ropě a zemním plynu, se svět stejně hned tak nezbaví. Nepomůže tomu ani přechod na auta na elektrický pohon, i z toho důvodu, že osobní vozy se na globální spotřebě ropy podílejí přibližně čtvrtinou. „Realita je, že svět není na cestě dramaticky snížit spotřebu fosilních paliv v příštích 20 až 30 letech.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!