Miliardář varuje před superbublinou, upířím trhem a kolapsem amerických akcií

„Nacházíme se v upíří fázi býčího trhu,“ předvídá temnou budoucnost Grantham. Snímek zachycuje slavnou sochu Charging Bull alias zuřícího býka na newyorské Wall Street.

„Nacházíme se v upíří fázi býčího trhu,“ předvídá temnou budoucnost Grantham. Snímek zachycuje slavnou sochu Charging Bull alias zuřícího býka na newyorské Wall Street. Zdroj: reuters

Britský investor Jeremy Grantham patří mezi známé burzovní skeptiky.
Britský investor očekává prudký propad cen akcií na Wall Street.
3
Fotogalerie

Britský investor a spoluzakladatel bostonské investiční společnosti GMO Jeremy Grantham očekává obrovský propad trhů. Americké burzy jsou podle jeho názoru ve čtvrté superbublině za posledních sto let. Uvedl to ve svém komentáři Divoká mela může začít. Grantham je dlouhodobě známý podobnými skeptickými názory.

„Nacházíme se v upíří fázi býčího trhu. Nezastavil jej covid, oznámení o konci kvantitativního uvolňování a plánovaném zvyšování úrokových sazeb, neotrávila jej ani neočekávaně vysoká inflace, která v minulosti vždy poslala ocenění akcií dolů. Nestvůra dál poletuje. A když už si myslíte, že je naprosto nesmrtelná, tak najednou padne na kolena a umře. Čím dřív se tak stane, tím lépe pro všechny,“ líčí Grantham barvitě ve svém textu.

Americký akciový trh se podle jeho názoru propadne stejně jako po krachu na burze v roce 1929, splasknutí internetové horečky v roce 2000 a finanční krizi v roce 2008. Důvodem jsou vysoce nadhodnocené ceny akcií. Ty se podle Granthama značně odchýlily vzhůru od dlouhodobých trendů a dříve či později se k nim vrátí, a možná padnou i níže. K bublině podle jeho názoru značně přispěla uvolněná politika centrální banky Fed.

Akciové superbubliny v USA a jejich splasknutí Pramen GMO

Hlavní americký burzovní index S&P 500, který sleduje vývoj akcií největších amerických korporací, uzavřel ve čtvrtek na hodnotě 4482 bodů. V porovnání se začátkem roku odepsal více než šest procent od předchozích rekordů. Na druhé straně se hodnota ukazatele za posledních pět let zdvojnásobila navzdory propadům na počátku pandemie na jaře 2020.

„Čím výše ceny akcií porostou, tím větší a delší bolest budou muset investoři snést při návratu k trendu,“ uvádí Grantham a dodává, že za současné situace by se S&P 500 mohl propadnout ke 2500 bodů, což by znamenalo pokles o 45 procent.

Gratham připomíná, že propad přišel v minulosti kdykoli, kdy byly ceny akcií značně nadhodnocené. Vedle zmíněných let 1929, 2000 a 2008 připomíná také krach cen japonských akcií a realit na konci osmdesátých let.

„Všechny předchozí obrovské bubliny splaskly a vrátily se zpátky k trendu,“ připomíná. Současná situace na finančních trzích je podle něj o to horší, že se bublina týká nejen akcií, ale také dluhopisů, nemovitostního trhu a komodit. 

Blížící se konec býčího akciového trhu v USA navíc podle Granthama naznačuje skutečnost, že hodnoty hlavních burzovních indexů, jako jsou S&P 500 a Nasdaq, táhla v posledních měsících nahoru úzká skupina akcií největších technologických společností.

„Ceny akcií firem GameStop, AMC, kryptoměny dogecoin a více než třetiny titulů na burze Nasdaq jsou o více než padesát procent od svých vrcholů,“ připomíná 83letý britský miliardář.

Proto doporučuje investorům vyhnout se americkým akciím a zaměřit se na hodnotové tituly na burzách v rozvíjejících se zemích a levnějších rozvinutých trzích. Přímo pak zmiňuje japonské akcie. Jako doplněk portfolia doporučuje i nákup stříbra a zlata.