Těžařský obr plánuje vývoz ropy z USA. Bez vládního posvěcení

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Britsko-australská společnost BHP Billiton se zřejmě stane první firmou, která bude vyvážet ropu ze Spojených států, aniž by k tomu měla povolení od vlády. V USA čtyři desetiletí platí zákaz na vývoz ropy, v poslední době se však objevují hlasy požadující zrušení zákazu, protože cena ropy v USA kvůli rozkvětu těžby z břidlic výrazně klesla.

BHP uvedla, že ropa bude lehce zpracována v jejích zařízeních v Jižním Texasu. Splní tak právní podmínky pro vývoz z USA, protože zpracovaná ropa se ze země vyvážet smí, řekl mluvčí BHP. Krok BHP bude zřejmě pouze prvním takovým krokem energetických firem, které se snaží najít nové trhy a vyšší ceny.

Washington zatím není jednotný v názoru, zda vývoz ropy z USA povolit. Restrikce na vývoz vláda zavedla v 70. letech v reakci na arabské ropné embargo. Velké ropné firmy, jako Exxon Mobil, chtějí ukončení zákazu a tvrdí, že vývoz by vytvořil v USA další pracovní místa a zlepšil obchodní bilanci. Odpůrci se obávají zvýšení růstu cen v USA, což by mělo dopad na spotřebitele a pohněvalo voliče.

Povolení získaly dvě firmy

USA povolují vývoz rafinovaných pohonných hmot, jako benzinu a nafty. Nezpracovaná ropa se však vyvážet nesmí, s výjimkou některých případů, na které musí být speciální povolení, jako je omezený vývoz do Kanady.

Americké ministerstvo obchodu již v červnu povolilo společnostem Pioneer Natural Resources a Enterprise Product Partners vývoz určitého objemu ultralehké ropy. Podle amerického listu Wall Street Journal ministerstvo vydalo tajný výnos, kde určilo, že firmy mohou vyvézt lehce zpracovanou ultralehkou ropu, nazývanou také kondenzát, která tak bude již spadat pod rafinované produkty, i když nebude plně zpracovaná v rafinérii.

Vývoj ceny ropy WTI

Podle odborníků rozhodnutí objasnilo, co mají společnosti dělat pro to, aby se tato ropa dala kvalifikovat jako palivo, které lze vyvážet. A toho nyní využívá BHP a rozhodla se tuto ropu vyvážet, aniž by počkala na vládní povolení k vývozu.

Globální ceny ropy od konce června prudce klesly, protože firmy od Libye po Severní Dakotu těží více ropy, zatímco globální poptávka po ropě je vlažná. Nižší ceny znamenají levnější benzin a naftu, což vítají spotřebitelé. Energetické firmy se však obávají, že kvůli nízkým cenám ropy budou muset zastavit těžbu a stále dychtivěji zkoumají, jak obejít zákaz vývozu americké ropy a získat napojení na nové trhy.