Tomšík: Čím blíž budeme kurzu 27 korun za euro, tím spíš zakročíme

Vladimír Tomšík

Vladimír Tomšík Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Čím blíž bude česká měna hranici 27 korun za euro, tím větší je pravděpodobnost reakce měnové politiky centrální banky. Uvedl to viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Koruna od poloviny letošního ledna vytrvale posiluje, dnes v poledne se obchodovala za 27,26 korun za euro, zatímco ještě 12. ledna byla o více než korunu slabší.

Tomšík vývoj kurzu české měny vůči euru označil za jeden z faktorů, který ČNB při svém rozhodování bere v potaz. „Od určité fáze prostě reagujeme,“ dodal ve svém blogu na stránkách ČNB.

ČNB začala s měnovými intervencemi na podzim 2013 s cílem udržet korunu poblíž hranice 27 korun za euro. Centrální banka uvádí, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Zeman se nepřímo vyslovil proti intervencím

Zhruba před měsícem se prezident Miloš Zeman vyjádřil ke složení bankovní rady a řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. Česká měna na tento výrok reagovala posílením o 15 haléřů na 27,43 korun za euro, což byla nejsilnější hodnota od loňského července.

Prezident opětovně kritizoval ČNB minulý týden ve čtvrtek při návštěvě Plzně. Tam řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří „napraví nesprávný krok ČNB“, který úspory znehodnotil o šest až deset procent. Koruna ten den zpevnila o 18 haléřů na 27,27 korun za euro, analytici posílení ale spíš připisovali rozhodnutí Evropské centrální banky nakoupit státní dluhopisy.

Zeman, který intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění, bude do konce svého mandátu ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

Inflace v Česku se třetí měsíc drží těsně nad nulou
ČNB přikročila k devizovým intervencím především kvůli riziku deflace. Inflace se však podle představ centrální banky nevyvíjí. Spotřebitelské ceny v České republice v únoru stouply meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,1 procenta. Růst byl dán hlavně zdražením tabákových výrobků a plynu. Proti lednu ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 procenta, informoval Český statistický úřad.
Únorová meziroční inflace byla lehce nad očekáváním České národní banky. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Centrální banka očekávala v únoru nulovou meziroční inflaci. Například pokles cen pohonných hmot byl o něco menší, než odhadovala centrální banka. Regulované ceny mírně vzrostly, zatímco ČNB očekávala jejich pokles.
„Stávající prognóza ČNB očekává, že se celková i měnověpolitická inflace budou v roce 2015 pohybovat okolo nulových, respektive mírně záporných hodnot a k jejich následnému zvýšení ke dvouprocentnímu cíli dojde během roku 2016,“ uvedl Holub.