Třetina vládních dluhopisů světa je ztrátová, investoři musejí riskovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Světová investiční mapa letos prochází zásadní proměnou. Tradiční přístav pro peníze velkých konzervativních hráčů jménem státní dluhopisy totiž začal ve velkém prodělávat. Počátkem července se obchodovaly se záporným úrokem vládní bondy za 13 bilionů dolarů, což odpovídá takřka třetině všech dluhopisů na světovém trhu. Tento podíl se přitom jen od ledna zdvojnásobil.

Rychle mizející šance, kterak se ziskem investovat volné peníze, je hrozbou pro byznys bank i příjmy budoucích penzistů. „Záporné sazby jsou zatím málo zmapovanou oblastí, představují ale řadu ohrožení pro finanční stabilitu pojišťoven, penzijních fondů a bank, pro které znamenají velký tlak na zachování ziskovosti jejich podnikání,“ uvedl pro E15 guvernér ČNB Jiří Rusnok. Tyto zmíněné finanční instituce tradičně sází na konzervativnější investice a představují rozhodující část poptávky po státních dluhopisech.

Ještě na počátku roku 2014 přitom podle statistik Bank of America Merrill Lynch vydělávaly všechny dluhopisy na světovém trhu. „Nemožnost dostatečného zhodnocení aktiv může vyústit v nedostatek kapitálu či neschopnost plnit své předchozí závazky, což se může týkat zejména pojišťoven,“ dodává hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Klesající škála možných investic nutí velké hráče z finančního sektoru hledat kladný výnos jinde. Výsledkem je však stále vyšší podstupované riziko. „Konzervativní investory včetně penzijních fondů tlačí propad sazeb do stále riskantnějších investic, které by jinak nikdy nerealizovali,“ upozorňuje hlavní ekonom J&T Bank Petr Sklenář.

Výnosy dluhopisů v EU
Ztrátu vygenerovala více než polovina objemu všech letos vydaných českých státních dluhopisů, bondů se znaménkem minus vydalo Česko od ledna za zhruba 60 miliard korun. Nejhlouběji klesly sazby u švýcarských dluhopisů. Investoři tratí na bondech všech splatností včetně dluhu, který má být splacen až za 50 let. Tříletý dluhopis například vládě vydělá 1,1 procenta. Záporné sazby zatím nezažila Litva, Lotyšsko, Portugalsko a Řecko. Atény jsou v eurozóně rekordmanem, za pětiletou půjčku investoři získají bezmála desetiprocentní úrok.

Pád úroků pod nulu je spojen s rostoucí aktivitou hlavních světových centrálních bank v posledních letech. Dluhopisové nákupy Evropské centrální banky v objemu 80 miliard eur měsíčně stlačily úrokové sazby do záporu v rozhodující většině zemí eurozóny.

Podle statistik mezinárodního obchodníka s dluhopisy Tradeweb se tak aktuálně se záporným výnosem obchoduje dokonce polovina veškerých státních dluhopisů vydaných zeměmi eurozóny. „Pokračování trendu záporných sazeb experti považují spíše za méně pravděpodobné. „Není to tak dávno, kdy jsem záporné sazby považoval pouze za akademickou hříčku. Nechce se mi tedy věštit, kde budou sazby příští rok, nicméně domnívám se, že prostor pro další pokles je již omezený. Rychlý obrat ale nečekám,“ soudí partner KPMG a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma.