Unie tlačí na „evropeizaci“ energetiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: carat-deutschland.de

Ve středu je plánovaná další schůzka ministrů životního prostředí EU a dánského předsednictví k řešením situace na trhu s emisními povolenkami. Na to, že systém obchodováni s emisemi (EU ETS) zmítá v krizi způsobené především strukturálními nedostatky, evropští politici dosud reagovali velmi pomalu a zmateně.

Ceny emisních povolenek již klesly příliš nízko a již delší dobu se tak zdá, že emise ztrácejí význam pro rozhodování o investicích do zelených technologií. V této situaci, kdy obchodování s emisemi chybějí cíle, se z povolenek bohužel stává nesmyslná daň, bránící investicím průmyslových podniků a významně zvyšuje riziko možného úniku uhlíku (carbon leakage). Rychlé a rozhodné politické řešení základních problémů EU ETS je proto jedinou nadějí pro záchranu celého systému.

Poslední kolo jednání o směrnici o energetické účinnosti (EED) však ukázalo, že Unií cloumá nedostatek shody. To dává smysl, neboť EED bude omezovat národní svrchovanost, místo, aby se zabývala problematikou energetického mixu. Některé státy již cítí strach z evropeizace svého energetického mixu, což může nakonec vést k tomu, že EED nebude schválená v Radě, a to navzdory skutečnosti, že se Evropské unii nepodaří splnit jeden ze svých vznešených cílů - zlepšit energetickou účinnost o 20 procent do roku 2020. Zatím nás dělí celých 10 procentních bodů od dosažení tohoto cíle.

Pokud nebude schválena Direktiva o energetické účinnosti, odloží se rovněž problematika set-aside (stažení části povolenek z trhu), která je nedílnou součástí zákona. Jednání z minulého týdne v této otázce nepřinesla velký pokrok. Sílí také názor, že návrh o stažení části povolenek z trhu by měl být oddělen od Zákona o energetické účinnosti a měl by pokračovat jako samostatný legislativní návrh. To by nejen urychlilo proces, ale také pomohlo nárůstu cen ještě před aukcemi pro fázi III, což by vytvořilo více příjmů pro národní vlády.

Nicméně stažení části povolenek z trhu samo o sobě není všelékem pro obchodování s emisemi. Pouze v kombinaci s dalšími opatřeními, jako je nastavení průběžných limitů CO2, nastavení řízené nabídky a stanovení spodní ceny uhlíku, by mohlo na trh vrátit tolik potřebnou důvěru a jistotu.

Pohled na trh – nejprve růst, nakonec pád

Ceny emisních povolenek minulý týden posílily o 5,3 %, když EUA futures Dec12 vzrostly z úterních 6,86 eura na pátečních 7,25. Poté, co si před dvěma týdny trh sáhl na své dno 5,99 eura, docházelo k postupnému zotavování a ceny se vrátily nad 7 eur v pěti po sobě jdoucích obchodovacích dnech.

Tento stálý nárůst byl způsoben pozitivními signály z trhu s energiemi, významně posilujícím plynem a očekáváním, že EU se pohne kupředu se schválením set-aside. Mezi 11. dubnem 8. květnem je totiž naplánována série pravidelných setkání, na nichž je detailně projednávána legislativa týkající se energetické účinnosti, jež zahrnuje i zmíněný zásah EK do obchodování s emisemi ve fázi III. Další meeting se koná tento týden v Dánsku, kde se ministři životního prostředí EU chystají diskutovat o EU ETS, které se potýká s problémy se splněním politických cílů v oblasti energetiky a změny klimatu stanovených Evropskou unií. Nicméně základní faktory trhu zůstávají stále beze změny, zejména významný nadbytek povolenek na trhu, jenž fatálně limituje potenciální nárůst cen. Proto náš výhled zůstává negativní i pro tento týden, s možností obchodování EUA v rozmezí 6,50 - 7,10 eura.

Autor je analytikem skupiny Virtuse