V eurozóně zavládl klidný letní růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kapitálové trhy v Evropě i samotné eurozóně si užívají letní růst. Alespoň prozatím. Od počátku dluhové krize eurozóny na jaře roku 2010 to byly vždy nejteplejší měsíce v roce, které zažívaly nejstrmější pády trhů.

Panevropský index Stoxx 50 obchodovaný ve Švýcarsku za uplynulý měsíc posílil o více než šest procent. Index Euronext 100, který se zaměřuje jen na eurozónu, za stejné období přidal dokonce 7,2 procenta.

Přitom eurozóna je v současnosti čímkoli, jen ne oázou politické stability. Vlády Portugalska a Řecka jsou pod rostoucím tlakem kvůli dříve přijatým záchranným půjčkám, do toho je sužují vnitropolitické krize. Skandál otřásá pozicí španělského premiéra Mariana Rajoye a italská koalice je stejně křehká a vratká jako před měsícem.

Investoři se však vůči těmto problémům stávají imunními. Současné dílčí trable periferních členských zemí se zatím nepřetavily do hrozby ohrožující celou eurozónu, jako se to stalo v minulosti. Evropa si tak možná opravdu užívá snovou přestávku od hlubokých strukturálních problémů a dluhů. „Minikrize jako ta, kterou jsme viděli ve Španělsku, se dnes zdají snadněji zvládnutelné než před rokem,“ citoval deník Financial Times Nicka Nelsona, akciového analytika banky UBS.

Index Euronext 100Index Euronext 100 | E15

„Kopání plechovky před sebou ničemu nepomůže, čekání tu nic nevyřeší, jen stále více polarizuje vztahy mezi věřiteli a dlužníky,“ uvedl pro Bloomberg Albert Edwards, globální stratég Société Générale, který si myslí, že jih Evropy zůstane utopen v krizi minimálně po dobu předvídatelné budoucnosti.

Klid na trhu s dluhopisy podpořil naděje, že letos zažije Evropská unie klidné léto. Navzdory politickému neklidu se výnosy desetiletých španělských a italských vládních dluhopisů drží na úrovni 4,7 procenta. Italský akciový index jen za červenec posílil o téměř čtyři procenta, španělský IBEX 35 šel také nahoru.