Vysoké zisky firem investorům nestačí. Čekali ještě lepší výsledky

Zchudl. Jeff Bezos během minulého pátku na
svém podílu v Amazonu tratil čtyři miliardy dolarů

Zchudl. Jeff Bezos během minulého pátku na svém podílu v Amazonu tratil čtyři miliardy dolarů Zdroj: reuters

Několik managementů si minulý týden vyzkoušelo, že ani rostoucí či dokonce rekordní zisky nemusejí stačit k uspokojení investorů. Problémy mají technologické firmy i maloobchodníci.

Internetový obchod Amazon v posledním kvartále loňského roku utržil o 22 procent více než v předchozím čtvrtletí. Ve srovnání s posledními třemi měsíci roku 2014 se zisk dokonce více než zdvojnásobil na 482 milionů dolarů. Ani to investorům nestačilo a nemilosrdné burzovní soukolí poslalo v pátek akcie Amazonu o devět procent dolů.

Od začátku roku jeho akcie ztrácejí již přes 13 procent. Analytici totiž očekávali zisk ještě o dalších 55 procent vyšší. Někteří analytici však vidí v poklesu cen příležitost k nákupu. „Cenová korekce akcií Amazonu může být dobrou nákupní příležitostí, až se všechen prach usadí,“ uvedl pro deník Financial Times Ross Sandler z Deutsche Bank.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos od počátku roku značně zchudl. I když jen na papíře. Jen v pátek jím vlastněných 84 milionů kusů akcií jeho firmy ztratilo na hodnotě téměř čtyři miliardy dolarů. Od začátku roku se jeho majetek smrskl o 7,4 miliardy na zhruba 46 miliard dolarů.

Vývoj akciíVývoj akcií | E15

Apple v posledním čtvrtletí loňského roku vydělal 18,4 miliardy dolarů. To je nejlepší firemní čtvrtletní výsledek v historii. Akcie přesto oslabily o šest procent a za celý týden odepsaly čtyři procenta. Důvodem byla zpráva, že prodej telefonů iPhone rostl nejpomaleji od uvedení prvního modelu na trh v roce 2007.

Šéf Applu Tim Cook navíc uvedl, že firma letos očekává první pokles počtu prodaných telefonů. Někteří analytici Applu sice tleskají za to, že se mu včas podařilo vytvořit zdroje příjmů plynoucích ze softwaru a současných zákazníků – služby jako Apple Music či Apple Pay – a vymanit se z upadajícího hardwarového byznysu, investoři to ale zatím neocenili.

Že výroba hardwaru není zlatý důl, dokazuje i firma Xerox, které vytrvale klesají tržby a dostala se pod tlak aktivistického investora Carla Icahna. Rozhodla se proto rozdělit se na dvě veřejně obchodované společnosti.

Výsledky vybraných firemVýsledky vybraných firem | E15

Vladan Gallistl: Drobní investoři se vrhli na akcie, je čas prodávat