Washington: Vývoz ropy nepovolíme, jde o nedorozumění

těžební plošina (ilustrační foto)

těžební plošina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0. David Merrett. Wikimedia Commons

Americká vláda popřela, že by poprvé za téměř čtyři desetiletí povolila vývoz nerafinované ropy. Jde o "nedorozumění", protože dotyčná povolení pro dvě firmy se netýkala ropy, jak psala média, nýbrž suroviny, která prošla alespoň minimálním zpracováním, tedy v podstatě už ropného produktu. Sdělily to americké vládní úřady.

Podle středečních zpráv amerických médií povolilo americké ministerstvo obchodu firmám Pioneer Natural Resources a Enterprise Products Partners dodávat zahraničním zákazníkům určitý typ ultralehké ropy. To vyvolalo dohady o změně politiky Washingtonu pod vlivem prudkého růstu domácí těžby a tlaku ropných firem na zmírnění zákazu exportu. Cena americké ropy WTI kvůli tomu mírně stoupla, zatímco severomořská ropa Brent po zmírnění obav z narušení vývozu z Iráku výrazně klesala.

Ministerstvo ale uvedlo, že oběma firmám pouze sdělilo, že zpracování určitého typu ultralehké ropy ve stabilizátorech stačí k tomu, aby se ze suroviny stal ropný produkt, který se může vyvážet bez povolení. Tento typ ropy, takzvaný kondenzát, představuje významnou část těžby na některých břidlicových polích a než je puštěn do ropovodů, musí projít stabilizací, která jej zbaví příliš hořlavých příměsí zemního plynu. Takového typu ropy se v USA nyní těží kolem 800 tisíc barelů denně, což je necelá desetina celkové těžby.

„K žádné změně naší politiky vůči vývozu ropy nedošlo,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. „Jak už ministerstvo obchodu sdělilo, ropa, která projde procesem, v němž se z ní stává ropný produkt, se už za ropu nepovažuje,“ dodal.

Výjimka platí jen pro Kanadu

Podle pravidel zavedených v 70. letech smí americké firmy vyvážet ropné produkty, jako je například benzin či nafta, nikoli však ropu. Zákaz nezahrnuje Kanadu, kam je americká ropa dodávána na základě zvláštního povolení.

Důvodem zavedení těchto pravidel byla ochrana strategických zájmů Spojených států, silně závislých na dovozu ropy z Blízkého východu. Kvůli rozmachu těžby z břidlicových hornin v USA se však americké firmy v poslední době snaží přimět vládu ke zmírnění exportního embarga, protože zahraniční zákazníci jsou ropu ochotni kupovat za vyšší ceny než americké rafinerie ve Spojených státech.

Těžba ropy v USA se od roku 2010 zvýšila o 50 procent nad osm milionů barelů a směřuje k hranici devíti milionů barelů denně. Z USA se ale vyváží jen kolem 250 tisíc barelů denně. Zákaz vývozu je jednou z příčin, proč se cena referenční americké ropy WTI dlouhodobě pohybuje výrazně pod cenou Brentu.