Z fúze dvou realitních gigantů za 18 miliard eur možná sejde. Vonovia musí získat 50 procent akcií

Vonovia

Vonovia Zdroj: Profimedia.cz

Deutsche Wohnen
2
Fotogalerie

Z největší realitní transakce v Evropě možná sejde, protože německá společnost Vonovia si nejspíš nezajistila podporu dostatečného množství akcionářů Deutsche Wohnen k převzetí této firmy. S odvoláním na dva své zdroje to napsala agentura Reuters. Akcionáři mohli nabídku na odkup přijmout do středeční půlnoci. Aby se obchod mohl uskutečnit, potřebovala by Vonovia získat nejméně 50 procent akcií svého rivala.

Vonovia v pátek uvedla, že se nabízené akcie ještě sčítají. Výsledek by měl být znám v pondělí. Podle zdrojů agentury Reuters se akcie zdráhají prodat některé fondy, které drží zhruba třetinu akcií Deutsche Wohnen. Doufají, že se obchod uskuteční i tak a jim bude muset být nabídnuta vyšší cena.

Vonovia nabídla za akcii Deutsche Wohnen 52 eur (1334 korun) s tím, že jejich majitelé si podrží právo na dividendu 1,03 eura. Akcie Deutsche Wohnen se dnes kolem 16:45 středoevropského času prodávaly pod touto cenou za zhruba 49,30 eura.

Vonovia a Deutsche Wohnen jsou největší realitní firmy v Německu. Působí na trhu nájemního bydlení. Koncem května se dohodly, že se spojí. Největší letošní fúze v Německu za 18 miliard eur (462 miliard korun) má vytvořit evropského realitního giganta s více než 550 tisíci byty k pronájmu. Spojení by však mohlo vyvolat před zářijovými parlamentními volbami v Německu napětí kvůli otázce dostupného bydlení, zvláště v Berlíně.