Poslední překážka plynovodu Nord Stream 2 padla. Londýn chce změnu brexitové dohody

Ruský plynovod Nord Stream 2 může být definitivně dokončen. Američané ho už nebudou nijak blokovat.

Ruský plynovod Nord Stream 2 může být definitivně dokončen. Američané ho už nebudou nijak blokovat. Zdroj: e15.cz

Britský ministr David Frost (vlevo), který Velké Británii vyjednal brexitovou dohodu, chce její významné přepracování. Má se tím vyřešit problematický status Severního Irska. Dublin a Brusel to odmítají.
Čtveřice amerických farmaceutických firem v čele s Johnson & Johnson vyplatí svým zákazníkům odškodné ve výši 26 miliard dolarů. Ti je obviňují, že podporovaly nebo dostatečně nebránily závislosti spotřebitelů na lécích.
Čínu sužují ničivé záplavy. Desítky tisíc lidí musely být evakuovány. Škody šplhají do miliard. (Foto je ilustrační)
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Británie požaduje zrušení severoirského protokolu

Britská vláda ve středu oznámila, že hodlá docílit „významné změny“ v brexitové obchodní dohodě. Spojené království si přeje zrušení nebo zásadní přepracování takzvaného severoirského protokolu, který komplikuje výměnu zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Velké Británie. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič k tomu řekl, že evropská strana bude hledat „kreativní řešení tohoto problému“, brexitovou dohodu ovšem znovu projednávat nechce. Irská vláda rovnou sdělila, že jakékoliv zásahy do severoirského protokolu jsou vyloučené. Návrh Londýna podrobili kritice i mnozí experti na mezinárodní obchod. Konflikt ohledně problematického postavení Severního Irska po brexitu se tak zdá být daleko od svého konce.   

Spor o ruský plynovod skončil

Spojené státy a Německo dnes ráno potvrdily včerejší spekulace médií ohledně dosažení dohody, která umožní dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři. Ten má přivádět zemní plyn z Ruska do západní Evropy. Washington již nebude stavbu projektu nijak bojkotovat. Obě země se nicméně také zavázaly, že neprodleně uvalí na Rusko sankce, pokud se Kreml rozhodne plynovod v budoucnu využít jako politickou zbraň. Nespokojenost nad uzavřením dohody vyjádřily vlády Polska a Ukrajiny, podle nichž dané rozhodnutí „vytvořilo politickou, vojenskou a energetickou hrozbu pro Ukrajinu a střední Evropu“. Nord Stream 2 je v tuto chvíli hotový z 98 procent a do provozu by měl být uveden už v letošním roce.   

Z trhů a burz 

Na trzích vládl optimismus, akcie zamířily vzhůru

Americké akcie ve středu převážně zdražovaly. Pomohly jim zejména dobré hospodářské výsledky některých firem. Posílil například výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola, jehož profit se za letošní druhý kvartál meziročně zvýšil o 48 procent na 2,6 miliardy dolarů, skoro 57 miliard korun. Index S&P 500 vyrostl o 0,82 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,83 procenta a Nasdaq Composite přidal 0,92 procenta. Mohutný růst včera zaznamenaly také burzy v západní Evropě. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 si připsal 1,65 procenta. Ve výrazném zisku zakončil též německý DAX (+1,36 procenta), francouzský CAC 40 (+1,85 procenta) a britský FTSE 100 (+1,7 procenta).     

Farmaceutické giganty odškodní spotřebitele 

Čtveřice velkých farmaceutických společností z USA Johnson & Johnson, McKesson, Cardinal Health a Amerisource Bergen odškodní jedince, kteří je obviňují, že poslední dvě dekády významně podporovaly závislost spotřebitelů na lécích. Firmy jim dohromady vyplatí 26 miliard dolarů, tedy přes 566 miliard korun. Korporace čelily více než čtyřem tisícům žalob u federálních a státních soudů, jež by tímto krokem měly být urovnány. Vyřešení takzvané „opiátové krize“, jak se aféře přezdívá v západních médiích, přivítali také investoři. Akcie všech čtyř zmiňovaných značek ve středu posílily.    

Video dne

Současné záplavy v Číně mají podobně děsivé následky jako nedávné povodně v západní Evropě. Jenom za poslední den byly v centrální části země evakuovány desítky tisíc lidí. Dosavadní škody se odhadují na 1,22 miliardy jüanů čili zhruba 4,1 miliardy korun.  

Stane se dnes

  • Rada guvernérů Evropské centrální banky poprvé od změny svého inflačního cíle oznámí, jakým směrem se bude ubírat měnová politika Evropské unie. Změna základních úrokových sazeb se však nečeká. 
  • V italské Neapoli se setkají ministři životního prostředí, klimatu a energetiky ze států skupiny G20, tedy dvaceti největších ekonomik světa. 
  • Norsko si připomíná desáté výročí teroristických útoků v Oslu a na ostrově Utöya, při nichž pravicový extremista Anders Behring Breivik zabil 77 lidí.
  • Evropská komise zveřejní rychlý odhad vývoje spotřebitelské důvěry za červenec.
  • Americká společnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, bude informovat o výsledcích svého hospodaření za druhé čtvrtletí.