Zemědělské komodity jsou nejlevnější od krize, „snídaňový“ index je nejnižší od roku 2009

přebytek. Ceny pšenice jsou postiženy vysokými zásobami v Rusku a Kanadě

přebytek. Ceny pšenice jsou postiženy vysokými zásobami v Rusku a Kanadě Zdroj: CTK

Bohatá úroda a přetlak nabídky stáhly index šesti zemědělských komodit na několikaleté dno. Index sestavovaný deníkem Financial Times, kterému se přezdívá „snídaňový“, neboť sleduje ceny pšenice, mléka, kávy, pomerančového džusu, cukru a vepřového, se dostal na nejnižší úroveň od října 2009.

Analytici míní, že snídaně zůstane levná po celý zbytek roku. „Výhled pro dodávky zůstává po celý rok pozitivní, proto snídaňová inflace bude letos minimální,“ uvedla pro Financial Times analytička londýnské Rabobank Tracey Allenová.

Sázky hedgeových fondů a dalších finančních žraloků proti potravinám se však vyšplhaly na rekordní úrovně, riziko růstu cen tak přece jen existuje. V případě nenadálé události vedoucí ke zdražení zemědělských komodit by tito spekulanti museli začít uzavírat své sázky a tím pádem nakupovat dotčené komodity, čímž by jejich ceny hnaly výš.

„Velké současné zásoby komodit na skladech by mohly poskytnout určitý polštář proti cenové volatilitě, ale chování spekulantů bude hlavním hybatelem s cenami,“ dodala Allenová. Na podobný trend ukazuje také index Organizace pro zemědělství a výživu patřící pod OSN. Její index cen potravin je nejníže od dubna 2009.

Podle analytiků se nyní sešlo několik faktorů, které poslaly ceny dolů. Ceny pšenice zůstávají nízko díky velkým zásobám v Rusku a Kanadě. Slabý brazilský real se podepsal na cenách kávy a cukru. Levné mléko je zase důsledkem celosvětové nadprodukce. Cenově se drží jen pomerančový džus, protože nad sklizní pomerančů na Floridě se vznáší otazník.