Zlato letos může zhodnotit nejvíce za posledních 32 let

Vývoj ceny zlata v posledních dvou letech

Vývoj ceny zlata v posledních dvou letech Zdroj: E15

Cena zlata nezadržitelně míří k magické hranici dvou tisíc dolarů za troyskou unci. O tom, že tato meta bude pokořena, je nyní přesvědčeno čím dál více analytiků. Téměř jisté také je, že letos cenný kov zhodnotí nejvíce za posledních 32 let.

Zlato roste již jedenáctý rok po sobě. V pondělí stanovilo další rekord, když se během obchodování vyšplhalo až na cenu 1894,80 dolaru za troyskou unci.

Pokud ve zbytku roku posílí jen o něco více než sto dolarů, dosáhne nejvyššího ročního zhodnocení od roku 1979. Tehdy cena zlata za jeden rok vylétla o 127 procent. Letošní skok by mohl dosáhnout 41 procent, shodli se analytici oslovení agenturou Bloomberg. Za poslední čtyři měsíce zlato získalo 270 dolarů, takže dosažení dvoutisícové mety se zdá velmi reálné.

To si myslí i analytik ČSOB Petr Báča. „Vzhledem k tomu, že dnes se zlato obchodovalo za bezmála 1900 dolarů za troyskou unci, tak na pokoření hranice 2000 dolarů nemusíme čekat do konce roku. Zvláště, pokud bereme v úvahu současnou špatnou náladu na trzích, kterou mohou navíc podpořit i čísla zveřejňovaná tento týden,“ uvedl pro E15.

Poněkud opatrnější je analytik investiční společnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček. „Nynější tempo růstu není udržitelné,“ řekl. Nicméně hladina 2000 dolarů je podle něj zcela reálná.

Centrální banky posilují rezervy

Je to také poprvé za dekádu, co centrální banky začaly navyšovat své zlaté rezervy. Z prvních pět měsíců letošního roku nakoupily podle organizace World Gold Concil 155 tun zlata za 8,18 miliardy dolarů. Nejvíce drahého kovu do svých zásob přidaly Thajsko, Jižní Korea a Kazachstán, které nakoupily zato z 2,38 miliardy dolarů.

Vývoj ceny zlata v posledních dvou letech:Vývoj ceny zlata v posledních dvou letechVývoj ceny zlata v posledních dvou letech | E15

Thajské zásoby tak vzrostly o 16,8 tuny a v červnu dosahovaly 126,6 tun. Korea své zlaté rezervy více než zdvojnásobila, když nakoupila podle údajů místní centrální banky 25 tun cenného kovu. Kazachstán ke svým rezervám podle dat Mezinárodního měnového fondu přidal 3,1 tuny.

Vyplatí se investovat?

Přestože zlato dlouhodobě roste, analytici se nedovedou shodnout na tom, zda se vyplatí do cenného kovu investovat. „V současné době, jež se vyznačuje extrémní nejistotou, bych doporučil spíše krátkodobější investice,“ uvedl Báča. Cena zlata totiž podle něj v dlouhodobém horizontu výrazně klesne. Tyleček zlatu věří. „Počkal bych na nějakou korekci, která může být i technického rázu, a pak bych investoval“. Propady v ceně zlata prý budou trvat jen krátce, dlouhodobě kov poroste.