Zlato oslabilo, analytici sledují indické počasí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Cena zlata klesla poté, co šéf amerického Fedu Ben Bernanke zklamal investory, když při svém projevu v Kongresu ani v nejmenším nenaznačil další vlnu kvantitativního uvolňování.

Trojská unce žlutého kovu se v posledních měsících obchodovala v pásmu 1550 až 1600 dolarů v naději dalšího kvantitativního uvolňování a růstu ceny zlata, které je vnímáno jako pojistka proti inflaci. Investoři již několik týdnů napjatě očekávali s tím Bernanke přestoupí před Kongres.

Jak se vyvíjí cena zlata posledních pět letGraf 18. 7. 2012.Graf 18. 7. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Před Bernankeho vystoupením v dolní komoře amerického parlamentu zlato téměř pokořilo psychologickou hranici 1600 dolarů, následně však oslabilo o 1,5 procenta a dnes se obchoduje v okolí 1580 dolarů za trojskou unci, tedy přibližně 31 gramů. Analytici uvedli, že očekávání makléřů a investorů ohledně dalšího pumpování dolarů do americké ekonomiky se opět nenaplnila. „Naděje na další kolo kvantitativního uvolňování byla tento týden opět rozprášena,“ komentoval situaci pro Reuters Marc Ground, analytik Standard Bank v Johannesburgu.

Nedostatek výkonnosti zlatých investic v posledních měsících testuje důvěru investorů v tento vzácný kov. „ Zlato se poslední dobou nechovalo jako bezpečný přístav kvůli skutečnosti, že peníze konzervativních investorů plynuly do amerického dolaru a amerických vládních dluhopisů,“ uvedl Tom Kendall, analytik cenných kovů v bance Credit Suisse.

Na trhu fyzického zlata, kde hraje velkou roli Indie, došlo k odložení nákupů žlutého kovu, protože indická rupie v poslední době výrazně oslabovala vůči americkému dolaru. „Na evropském trhu zase došlo k výraznému zvýšení nabídky použitého zlato, protože ekonomická situace donutila řadu Evropanů prodat své zlaté šperky,“ dodal Kendall.

Analytici drahých kovů nyní pečlivě sledují počasí v Indii a to především monzunovou sezónu. „Má totiž vliv na kvalitu a úroveň sklizně indických zemědělců a indické venkovské oblasti tvoří 60 procent indické poptávky po fyzickém zlatě,“ uvedl Edel Tully, analytik drahých kovů v bance UBS. „Existuje silná korelace mezi indickou úrodou a poptávce po zlatě,“ dodal Tully