Zlato oslabuje kvůli nižší poptávce

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek

Celosvětová poptávka po žlutém kovu razantně zpomaluje. Největší konzumenti zlata – Indie a Čína – odkládají nákupy kvůli zpomalujícímu ekonomickému růstu a nejistému výhledu, který se nevyhnul ani těmto rozvíjejícím se ekonomikám. Klesající poptávka způsobuje stagnaci ceny zlata, nahlodává ziskovost těžařů, jako Barrick Gold či Newmont, a bolí také nejslavnější manažery hedgeových fondů, jako jsou John Paulson nebo George Soros.

World Gold Council, lobbistická skupina za zájmy těžařů zlata, minulý týden uvedl, že poptávka po zlatém kovu ve druhém čtvrtletí meziročně poklesla na 990 tun, nejméně od začátku roku 2010. „Indie a Čína představují polovinu celosvětové poptávky po zlatě a nyní jasně vidíme, že poptávka na obou trzích zpomaluje,“ uvedl pro Reuters Marcus Grubb, investiční ředitel londýnské společnosti WGC.

Troyská unce zlata již delší dobu stagnuje v okolí 1600 dolarů. Minulý týden zlato uzavřelo na 1614 dolarech. Z historického maxima 1920,30 dolaru za troyskou unci z loňského 6. září tak žlutý kov oslabil o 16 procent. Ceny však nadále zůstávají výrazně výše než před pěti lety, v předvečer finanční krize, kdy se zlato prodávalo za 650 dolarů za unci. Zlato společně s ropou, stříbrem a kukuřicí patřilo v uplynulé krizové pětiletce k nejúspěšnějším investicím.

Vývoj cen zlataVývoj cen zlata

Indie, která patří tradičně k největším konzumentům zlata, zaznamenala v poslední době pokles poptávky vlivem kombinace dvou faktorů, slabší ekonomický růst a růst cen zlata v místní měně. Indická rupie oslabila vůči dolaru za poslední rok o 25 procent. Cena zlata v indických rupiích se tak vyšplhala téměř k rekordní výši.

Indie ve druhém čtvrtletí koupila 181,3 tuny zlata. Grubb očekává, že Indie letos odebere 750 tun drahého kovu, o čtvrtinu méně než v loňském roce. Čína by měla letos nakoupit 850 tun zlata, a poprvé v historii tak předstihnout Indii, největšího odběratele žlutého kovu.

Investiční poptávka v Evropě a Spojených státech prostřednictvím takzvaných ETF ve druhém kvartále také stagnovala a příliv dosáhl téměř nuly.