Zlato se probouzí. Kurz poskočil kvůli inflaci, těžaři vyhlížejí nové cenové rekordy

Zlato během pandemie zatím nezazářilo.

Zlato během pandemie zatím nezazářilo. Zdroj: profimedia

Zlato během pandemie zatím nezazářilo.
Během pandemie zlato zatím příliš nezazářilo.
Během pandemie zlato zatím příliš nezazářilo.
Během pandemie zlato zatím příliš nezazářilo.
Během pandemie zlato zatím příliš nezazářilo.
6
Fotogalerie

Cena drahého kovu je nejvýše za téměř pět měsíců. Vzrostla v reakci na údaje o vysoké inflaci ve Spojených státech, jedna unce stála v průběhu čtvrtečního odpoledne 1862 dolarů.

Během nadcházejících dvanácti měsíců by mohl cenný kov překonat historické rekordy, míní podle agentury Bloomberg Sean Boyd, šéf kanadského těžaře drahého kovu Agnico-Eagle Mines. Loni v srpnu se zlato podívalo těsně pod 2100 dolarů. „Inflace není dočasná. Postupně ještě budeme svědky jejího zrychlování, což jsou obecně velmi příznivé podmínky pro zlato,“ vysvětluje Boyd.

Prudký mezidenní nárůst ceny žlutého kovu nastal po zveřejnění výše inflace ve Spojených státech. Číslo 6,2 procenta představuje v USA nejvyšší meziroční růst cen za třicet let. Podle agentury Reuters nicméně tamní centrální banka stále doufá, že růst cen postupem času sám od sebe zmírní s tím, jak dojde k obnově pandemií narušených dodavatelských vazeb napříč světem.

Fed zároveň věří, že nebude třeba citelného zvyšování sazeb, čemuž se ale podle Reuters věří tím obtížněji, čím déle dle mínění centrálních bankéřů jen přechodná inflace trvá.

Kdy čekat zmírnění inflace? V pořadu Očima guvernéra odpovídá šéf ČNB Jiří Rusnok:

Video placeholde
• Videohub

Nehledě na dlouhodobě nízké úrokové sazby a během letošního roku znatelně rostoucí inflace však zatím zůstal vývoj ceny zlata za očekáváním mnoha jeho držitelů. Zatímco akcie či kryptoměny letos opakovaně překonaly svá maxima, unce zlata stojí zhruba o padesát dolarů méně než začátkem roku.

„Ne že bych zlatu teď nevěřil, ale domníval jsem, že jeho cena bude mnohem výše. Ukazuje se, že pro mladší generace je obdobou zlata bitcoin. Berou kryptoměnu jako digitální verzi zlata a vidí, že také okolní svět se čím dál více digitalizuje. Mileniálové po zlatu netouží,“ míní komoditní expert agentury Bloomberg Mike McGlone.

Vývoj ceny zlata:

Jeho pohled má však minimálně ve střední Evropě omezenou platnost. Za první letošní pololetí Němci nakoupili 90,5 tuny zlata, nejvíce od finanční krize v roce 2009. Německé nákupy podle Světové rady pro zlato v prvních šesti měsících nepatrně překonaly loňské silné první pololetí.

Web Tagesschau televize ARD uvedl, že Němci jednoznačně vévodili evropskému žebříčku nákupčích ušlechtilého kovu. Následovali je Švýcaři a Rakušané. Celosvětově měl pouze jeden národ větší zlatý apetit, a to Číňané. Trend je během pandemie patrný i v Českém republice.

Poptávka po fyzickém zlatě u největšího tuzemského obchodníka Golden Gate CZ stoupla loni při podzimních karanténních opatření meziročně více než 2,5násobně. Opakovala se tak situace z jarního lockdownu, kdy zájem stoupl více než dvojnásobně.

Část portfolio manažerů ale od sázky na zlato varuje. „Vyhnul bych se mu. Přestože žlutý kov představuje protiinflační pojistku, nesmíme opomenout jeho zranitelnost vůči nárůstu reálných dluhopisových výnosů,“ uvedl během jara v investiční poradně E15 Premium Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.