Zlato se stalo investičním propadákem, i tak se dá na něm vydělat

Zlato

Zlato Zdroj: Reuters

Desítky procent si jen od počátku letošního léta připsali spekulanti na pád ceny zlata. Fondy sázející na odklon světového kapitálu od drahého kovu zažily v uplynulém měsíci letos zatím nejsilnější vlnu zájmu investorů a jejich akcie vystoupaly na několikaletá maxima. Fondy těží z hroutícího se trhu se zlatem, jehož popularita je mezi obchodníky nejslabší od jara 2010.

Akcie veřejně obchodovaných fondů jako ProShares UltraShort Gold nebo Gold Double Short od Deutsche Bank díky sázkám na levnější zlato zhodnotily od prvního letního dne v průměru o 20 procent a jejich akcie jsou na čtyřletém vrcholu.

Sázkám proti zlatu nahrává sílící dolar, stejně jako blížící se okamžik růstu amerických úrokových sazeb. O zbytek se stará propad poptávky po fyzickém zlatu z Číny a Indie, stejně jako analýzy z dílen velkých hráčů. Ti vidí cenu drahého kovu perspektivně ještě o poznání níže.

Letošní vývoj ceny zlataLetošní vývoj ceny zlata|E15

„Dlouhodobý pokles cen zlata je stále ve hře a lidé se jej zbavují,“ uvádí analytik Patria Finance Bronislav Soták s tím, že pokud by ceny propadly až na hranici provozní rentability těžařů, zářila by u zlata cenovka kolem 900 dolarů. Dokonce na 800 dolarech za unci pak vidí ceny v závěru příštího roku analytici nizozemské ABN Amro.

Sedmiprocentní propad zajistil zlatu nelichotivý titul jednoho z největších investičních propadáků letošního léta. Drahý kov je nejlacinější za posledních pět let, přičemž z cenového vrcholu v roce 2011 ztratil již kolem čtyřiceti procent hodnoty. Spekulacím na růst cen zlata brání chronicky nízká inflační očekávání a v poslední době i stabilizace finančních trhů v souvislosti s dohodou řecké vlády s věřiteli.