Zmrazení těžby ropy ovlivní trh jen málo, tvrdí energetická agentura

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Připravovaná dohoda předních těžařů o zmrazení produkce ropy bude mít na celosvětové dodávky suroviny jen omezené dopady. Ve své pravidelné měsíční zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Dodala, že rovnováha na trhu se pravděpodobně neobnoví dřív než v roce 2017.

Světové ceny ropy se v únoru kvůli převisu nabídky nad poptávkou propadly až na dvanáctiletá minima v blízkosti 27 dolarů za barel. Od té doby ale kvůli vyhlídkám na koordinované omezení těžby už asi o 50 procent zpevnily. Přední těžařské země budou v neděli jednat v katarském Dauhá o návrhu na zmrazení produkce ropy na lednových úrovních.

„Pokud bude těžba zmrazena, nikoli snížena, bude dopad na fyzické dodávky ropy jen omezený,“ uvedla dnes IEA. Upozornila zároveň, že těžba Saúdské Arábie i Ruska se již nachází na rekordních úrovních či v jejich blízkosti, takže prostor pro zvyšování produkce je bez započítání Íránu velmi malý.

Írán přitom účast na dohodě o zmrazení těžby vyloučil, protože po zrušení mezinárodních sankcí hodlá zvýšit produkci ropy zpět na dřívější úrovně.

IEA dnes také mírně snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě na 1,16 milionu barelů denně. Růst poptávky totiž zpomaluje v Číně, Spojených státech i ve většině Evropy. „Čínu by na pozici hlavního motoru růstu světové poptávky mohla nahradit Indie,“ dodala.

Agentura také předpověděla, že těžba ropy mimo kartel OPEC v letošním roce klesne o zhruba 700.000 barelů denně, což je zhruba v souladu s její březnovou prognózou. Poukázala na známky zrychlujícího tempa poklesu těžby ropy z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Mezinárodní agentura pro energii byla založena v 70. letech, aby bránila západní státy dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD, mezi které patří i Česká republika.