Čech chce postavit nové město v Kalifornii. Esa ze Silicon Valley už mu poslala miliardu dolarů

Projekt California Forever v Solano County.

Projekt California Forever v Solano County. Zdroj: California Forever

Zakladatel a CEO California Forever Jan Šrámek.
Projekt California Forever v Solano County.
Projekt California Forever v Solano County.
Projekt California Forever v Solano County.
5
Fotogalerie

Zní to jako utopie nebo námět na sci-fi film. Na dosud málo využívané zemědělské půdě vzniknou desetitisíce domů napájených energií ze solárních a větrných elektráren pro statisíce obyvatel ze střední třídy, kteří tam budou spokojeně žít a pracovat v kvalifikovaných profesích, například ve zbrojním průmyslu. Nová města se už přece ve vyspělém světě skoro vůbec nestavějí, naopak se brání jejich rozrůstání do volné krajiny. Ale co když by se něco takového stalo v Americe, tím spíš v Kalifornii, kde je přece možné všechno? Co kdyby ho zaštítili a financovali technologičtí miliardáři ze Silicon Valley? A co kdyby celý projekt vedl Čech? Stále utopie? Ne, tohle je skutečnost. Do několika let takové město opravdu může vyrůst hned vedle San Franciska. Plán má jméno California Forever.

Sanfranciský záliv je dnes jedním z nejrychleji rostoucích míst na zeměkouli. Díky Stanfordu, Berkeley a nespočtu technologických gigantů ze Silikonového údolí se sem v minulých desetiletích nastěhovali lidé nejen ze všemožných koutů Spojených států, ale z celého světa. Pokrok, který se tu vymýšlí, prostě přitahuje nejen mozky, ale i běžné profese. Jenže volných bytů je stále méně a celý prostor už začíná být přelidněný. Přitom poptávka po lidech neustává. Skupina prominentních investorů včetně zakladatele LinkedIn Reida Hoffmana, venture kapitalistů Marka Andreessena a Michaela Moritze nebo Patricka a Johna Collisoných, kteří založili platební společnost Stripe, se rozhodla investovat do vzniku zcela nového města na severovýchodě zálivu, na půl cesty mezi San Franciskem a Sacramentem.

Podnikatelé už začali financovat vykupování pozemků od místních farmářů. Zatím jim za nemovitosti zaplatili miliardu dolarů, tedy více než 20 miliard korun, a projekt California Forever se stal největším vlastníkem pozemků v celé oblasti. Solano County, kde by mělo nové město pro 400 tisíc lidí vzniknout, ale sousedí s leteckou základnou Travis. I proto se o iniciativu miliardářů ze Silicon Valley začaly zajímat také americké bezpečnostní složky včetně FBI. 

Projekt California Forever v Solano County.Projekt California Forever v Solano County.|California Forever

Z Dřevohostic do Silicon Valley

V čele projektu stojí šestatřicetiletý Čech Jan Šrámek, který přes společnost Flannery Associates už provedl nákupy mnoha pozemků. Nikdy jste o něm neslyšeli? Tak si ho pojďme představit. Vyrůstal v Dřevohosticích v Olomouckém kraji a podle svých slov už v pubertě projevil kus talentu, když zařídil pro svoji obec internet. Pak díky Sorosově nadaci Open Society Foundation studoval matematiku na Cambridge a také ekonomii na London School of Economics. Ve 22 letech začal pracovat v Londýně jako obchodník pro Goldman Sachs. Psal se rok 2009 a svět byl uprostřed velké finanční krize.

Už tehdy o něm psala média, protože ve svém věku obhospodařovával miliony dolarů pro investory. Web Financial News ho dokonce zařadil mezi stovku vycházejících hvězd finančního světa. Stal se vůbec nejmladší osobností v tomto žebříčku. „Šrámek běhá maratony, nekouří, moc nepije, chce se oženit a mít šest dětí. Jeho vzorem je americký podnikatel německého původu Peter Thiel, zakladatel PayPalu,“ charakterizovaly ho Financial News. Šrámek si už tehdy šel za svým hlavním cílem: zbohatnout. Před patnácti lety dokonce začal plánovat svoji budoucí filantropickou činnost ve vzdělávání. „Jednou se chci dostat do pozice, kdy s tím budu moci něco udělat. A to z pozice síly,“ nechal se slyšet.

Zakladatel a CEO California Forever Jan Šrámek.Zakladatel a CEO California Forever Jan Šrámek.|California Forever

Po tréninku v Goldman Sachs se Šrámek postupně přesunul do Silicon Valley, kde založil startup Better, který pomáhal společnostem efektivněji vzdělávat zaměstnance, a také Memo zaměřené na osobní vzdělávání. Od července 2017 pak rozvíjí projekt nového města Califonia Forever. Prostřednictvím společnosti Flannery Associates učinil nabídky každému majiteli půdy v Solano County na míle daleko a zaplatil násobky tržní ceny, ať už byla půda nabízená k prodeji, či nikoli.

Peníze jsou, zbývá přesvědčit místní  

Šrámek nyní sbírá podpisy pro referendum o celém projektu. Svolení místních má pomoci změnit územní plán ze zemědělské půdy na zastavitelnou. Pokud sežene 13 tisíc platných podpisů, bude se o projektu hlasovat letos v listopadu. Zveřejněné vizualizace budoucího nového města jsou plné šťastných obyvatel, kteří slaví narozeniny svých dětí na otevřených prostranstvích mezi domy a jezdí na kolech po zelení překypující čtvrti, kde auta smějí jezdit maximální rychlostí 10 mil (16 km) za hodin. Proti projektu se však bouří část starousedlíků, kterým zabírání zemědělské půdy vadí.

„Z akademických prací vyplývá, že pokud bychom v USA stavěli dostatek bytů, zvýšil by se náš HDP o 14 procent,“ argumentoval Šrámek na začátku března v rozhovoru během akce American Dynamism Summit a připomněl, kolik času stráví zaměstnanci dojížděním do práce v Silicon Valley a kolik lidí kvůli nedostatečnému bydlení v dosahu místa zaměstnání práci úplně odmítne nebo chce trávit většinu času na home office. Pokud se Janu Šrámkovi podaří přesvědčit všechny zasvěcené a získat na stavbu nového města násobně víc peněz, než dosud vybral na nákup pozemků, pak se nepochybně zapíše do historie.